logo

Osteoporóza-výživa v prevencii a podpornej terapii

Osteoporóza je ochorenie vedúce k zníženiu hustoty kostnej hmoty. Rozhodujúci vplyv v prevencii a podpornej terapii má výživa a pohybová aktivita...

Prevencia osteoporózy - strava, pohyb, slnečné lúče

Čo je to osteoporóza?

Osteoporózou nazývame ochorenie vedúce k zníženiu kostnej denzity. Znamená to, že sa zmenšuje hustota kostnej hmoty a mení sa aj mikroarchitektúra kostného tkaniva. Jedná sa o čiastočne fyziologický proces spájaný so zvyšujúcim sa vekom. Kosti sú najpevnejšie okolo 30. roku života. Po tomto veku začína prevládať odbúravanie kostí nad novotvorbou. Tento proces sa výrazne zrýchľuje u žien v menopauze. Ak nie je vybudovaná dostatočne pevná kostná hmota v mladosti, môže to viesť k zvýšenému riziku osteoporózy, čoho dôsledkom je zvýšená náchylnosť k zlomeninám.

Aké sú rizikové faktory osteoporózy?

K neovplyvniteľným rizikovým faktorom patrí ženské pohlavie, vek nad 50 rokov, pozitívna rodinná anamnéza, predčasná menopauza, genetické predispozície a pod. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí užívanie niektorých typov liečiv-glukokortikoidy, hormóny pri liečbe ochorení štítnej žľazy, cytostatiká. K významným faktorom ovplyvňujúcim bilanciu vápnika patria poruchy výživy, mentálna anorexia, ochorenia GIT, nesprávne vedené redukčné diéty, ale aj napr. cukrovka.

Aké typy osteoporózy poznáme?

Osteoporózu delíme na primárnu a sekundárnu.

Primárna osteoporóza typu 1 (postmenopauzálna osteoporóza) vzniká v dôsledku menopauzy žien a súvisí so zníženou hladinou estrogénov. Estrogény majú na kosti ochranné účinky.

Primárna osteoporóza typu 2 (senilná osteoporóza) je pozorovaná u ľudí vo veku nad 70 rokov. Postihuje ženy aj mužov, ale ženy týmto ochorením trpia dvakrát častejšie ako muži.

Sekundárna osteoporóza vzniká v dôsledku iných ochorení. Najčastejšou príčinou sú endokrinologické ochorenia (hyperparatyreóza, hypertyreóza), genetické príčiny, ochorenia pečene, onkologické ochorenia atď. Postihuje mužov aj ženy pred menopauzou.

V čom spočíva prevencia osteoporózy?

Už v detskom veku a v mladosti je dôležitý pohyb a vyvážená strava, ktoré zabezpečia základ pre dostatočne pevné kosti aj v neskoršom veku. Platí teda, že výživa obsahujúca dostatočný príjem vitamínov, minerálov a vhodný pohyb tvoria základ pre prevenciu a nefarmakologickú terapiu ochorenia.

Praktické odporúčania.

Doprajte si dostatočne dlhý pobyt v prírode, uprednostňujte prechádzky, užívajte si slniečko v primeranom množstve. Vyhýbajte sa intenzívnemu opaľovaniu v poludňajších hodinách.

Udržujte si svoju telesnú hmotnosť na úrovni BMI v rozmedzí 18,5 – 24,9. Má to význam v prevencií mnohých predovšetkým tzv. civilizačných ochorení.

Nezabúdajte na dostatočný príjem vápnika. Odporúčaný denný príjem pre bežnú populáciu je 1000 mg, u vybraných skupín (deti,dospievajúci, tehotné a dojčiace, seniori) stúpa odporúčané množstvo na 1200-1500 mg. Vápnik je základom pevných kostí a zubov. Je tiež spolu s horčíkom zodpovedný za správnu nervovo-svalovú koordináciu. Ideálny je dostatočný príjem vápnika formou vhodnej stravy. Z rastlinných zdrojov je ako zdroj vápnika vhodný hlavne mak, mandle, kešu a figy. Zo živočíšnych produktov je to mlieko a mliečne výrobky. Odporúčané sú aj kvalitné výživové doplnky ideálne také, ktoré obsahujú jeho organickú formu. Sú lepšie využiteľné organizmom ako jeho anorganické soli.

Obmedzujte pitie kávy a alkoholu. Kofeín znižuje hladinu vápnika v organizme, alkohol znižuje schopnosť vstrebávania vápnika.

Nekonzumuj nadmerné množstvo mäsa, soli, cukrov a tukov. Ich zvýšený príjem môže podporovať vylučovanie vápnika a tým vznik osteoporózy.

Vyvážená strava by mala obsahovať 50-60 % sacharidov (komplexné sacharidy v podobe celozrných potravín, nie jednoduché cukry). Nadpriemerný príjem cukrov zvyšuje straty vápnika močom. Množstvo tukov by sa malo pohybovať na približne 30 %, z toho max. 10 % by mali predstavovať nasýtené tuky živočíšneho pôvodu. Pri zvýšenom príjme tukov vznikajú nerozpustné vápenaté mydlá, v dôsledku čoho sa vápnik vylučuje stolicou. Príjem bielkovín by sa mal pohybovať na úrovni 20-30 % a to na úrovni cca 1g/kg telesnej hmotnosti. Pri nadbytočnom prísune bielkovín môže dochádzať k zvýšenému odbúravaniu kostnej hmoty.

V súvislosti s osteoporózou je veľmi dôležité aj dostatočné množstvo vitamínu D a jeho metabolitov, ktoré zvyšujú črevnú resorpciu vápnika. Doporučený denný príjem vitamínu D je 200-400 IU. Vitamín D sa vyskytuje v dvoch formách a to ako ergokalciferol – D2, rastlinného pôvodu a cholekalciferol - D3, živočíšneho pôvodu. Sú biologicky neaktívne a k ich aktivácii sú potrebné ďalšie metabolické procesy. Pôsobením slnečného žiarenia na ľudskú pokožku vzniká vitamín D3. Takto získavame až 80 % potrebného množstva vitamínu. Zvyšok dennej potreby získavame zo stravy. Medzi potraviny bohaté na vitamín D patrí rybí tuk, pečeň, mliečne produkty, vajcia. Vitamín D sa podieľa na udržiavaní vhodného pomeru vápnika a fosforu v organizme.

Pre podporu správneho zabudovania vápnika do kostí a v prevencii kalcifikácie mäkkých tkanív a ciev sa odporúča suplementácia vitamínom K2. Väčšinu potrebného vitamínu K2 produkujú naše črevné baktérií. Zdrojom vitamínu K2 v potravinách sú hlavne fermentované potraviny napr. sójový syr natto, ale tiež vajíčka, mlieko a mäso od voľne sa pasúcich zvierat.

Príklad jedálnička pre ženu v menopauze

Raňajky:

Chlieb kváskový, tvarohová pomazánka s pažítkou, alebo sardinková pomazánka (drvené sardinky aj s kosťami), zelenina, šípkový čaj

Desiata:

Banánový koktail s lyžičkou maku

Obed:

Losos bez kože, zeleninová príloha (karfiol, mrkva, sójové bôby, petržlenová vňať), čerstvá pomarančová šťava

Olovrant:

Mandle, kešu, alebo vlašské orechy

Večera:

Tempeh s lyžičkou ryže, hrášok, vajíčko, petržlenová vňať, parmezán

Pitný režim:

2-3 l filtrovaná, nesladená, nesýtena voda. Pitný režim závisí od teploty okolitého prostredia a pohybovej aktivity. Pitný režim je vhodné doplniť o čerstvo lisované ovocné, alebo zeleninové šťavy , prípadne bylinkový čaj.

Výživové doplnky:

vápnik-užívať večer, horčík, vitamín D a vitamín K

 

Genovital s.r.o.-výživové poradenstvo a laboratórium. Kúpeľná 6, 080 01 Prešov, tel:+421 905 665 653, info@genovital.sk


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
MycoMedica MycoMeno MycoMeno
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.