logo

Filipínske karfiolové adobo

Veľmi rýchla a chutná exotická pochúťka ...

Použité suroviny

·       karfiol

·       sójová omáčka

·       biely vínny ocot

·       kokosové mlieko

·       cesnak  5- 6 strúčikov, čím viac, tým lepšie

·       šalotka 3 – 4 ks

·       ghee

·       med

·       bobkový list

·       ryža basmati

·       klinčeky

·       kešu, koriandrová vňať, avokádo, limetka

 

Postup prípravy:

Na panvici rozpustíme ghí, pridáme cesnak a šalotku. Cesnak a šalotku len prekrojíme na polovicu, zo šalotky rozoberieme jednotlivé lupienky.  Nesmieme ich nakrájať na drobno, jedlo by stratilo kúzlo a chuť. Cesnak aj šalotku prehrievame do sklovita a do mäkka.  Touto prípravou dostane cesnak sladkú chuť a stratí ostrosť.  Nedoporučujem nahradiť šalotku cibuľou, tá má pre tento pokrm veľmi intenzívnu chuť. 

Medzitým zmiešame sójovú omáčku, vínny ocot, med a kokosové mlieko. S omáčkou sa môžete pohrať, chuť posunúť podľa vlastných preferencií, záleží, či máte radšej slanšiu, kyslastú alebo sladšiu príchuť.  Osvedčilo sa mi pravidlo na 6 lyžíc sójovej omáčky dve lyžice octu a lyžica medu. Do zmesi vmiešať cca 2 dcl kokosového mlieka (nie light).

Karfiol rozoberte na menšie floretky, dajte na pekáč pod gril na cca 10 – 15 minút. Karfiol tak nezmäkne, zostane kompaktný, ale grilovaním získa schopnosť absorbovať tekutinu.

Pripravený mix omáčky vlejeme do panvice s cesnakom a šalotkou a cesnakom, pridáme bobkový list, necháme variť cca 5 minút, pridáme karfiol a mierne varíme až začne trošku hustnúť a karfiol sa obalí omáčkou.

Servírujeme s ryžou basmati, do ktorej pred varením pridáme klinčeky. Ryža dostane nádhernú vôňu a chuť. Môžeme servírovať s koriandrovou vňaťou, kešu orechmi  a nakrájaným avokádom. Prípadne pre tých, ktorí sa neboja neštandardnej kombinácie, doporučujem pridať ogrilovaný zelený banán (možno ho pridať ku karfiolu).

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.