Hliva ustricová - čo by sme o nej mali vedieť?
Obsahuje polysacharidy vrátane beta-glukánov (pleuran). Beta-glukány stimulujú imunitnú odpoveď organizmu a tým pôsobia v boji proti bakteriálnym, vírusovým a mykotickým infekciám. Prospievajú reparácii tkanív po chirurgických zákrokoch. Podieľajú sa na znižovaní hladiny cholesterolu.
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je najznámejším a najviac preštudovaným druhom z rodu Pleurotus. Radíme ju k drevokazným hubám. Ukrýva v sebe množstvo prospešných látok.
Rastie v miernom klimatickom pásme na mŕtvych aj živých kmeňoch hlavne listnatých stromov.
Čerstvé plodnice obsahujú cca 2,5 % bielkovín, 5 % sacharidov, 0,2 % tuku, lovastatin, lektín, ergosterol a tiež nezanedbateľné množstvo vitamínov hlavne skupiny B, vitamín C a vitamín K.
Obsahuje polysacharidy vrátane beta-glukánov (pleuran). Beta-glukány stimulujú imunitnú odpoveď organizmu a tým pôsobia v boji proti bakteriálnym, vírusovým a mykotickým infekciám. Prospievajú reparácii tkanív po chirurgických zákrokoch.
Ďalšou zaujímavou látkou je lovastatin patriaci do skupiny statínov – látok podieľajúcich sa na znižovaní hladiny cholesterolu. Lovastatin je prítomný v mycéliu, v zárodkoch plodníc, ale aj v lamelách dospelých plodníc hlivy ustricovej.
Vyznačuje sa protizápalovými účinkami a tiež pôsobí v procese znižovania krvnej zrážanlivosti.
Hliva je zaujímavá v prevencii kardiovaskulárnych problémov, artritíde, chronických zápalov, osteoporóze a pod. Je spájaná s anti-aging efektom a tonizačnými účinkami na ľudský organizmus.
Hliva ustricová je výborná aj ako nízkokalorická pochúťka. Môžete sa nechať inšpirovať niektorým s našich receptov HLIVA USTRICOVÁ S QUINOOU / CHIPSY Z HLIVY USTRICOVEJ A ZELENINOVÝ ŠALÁT / OBAĽOVANÁ HLIVA USTRICOVÁ PEČENÁ V RÚRE.
▼
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. V prípade otázok môžete využiť našu ONLINE PORADŇU. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.
Literatúra:
VALÍČEK P.: Houby a jejich léčivé účinky. Start. 2011. ISBN 978-80-86231-54-9.
Opletal L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Karolinum. 2010. ISBN 978-80-246-1884-5.
Antonín V., Jablonský I., Šašek V., Vančuriková Z.: Houby jako lék. Ottovo Nakladatelství. 2013. ISBN: 978-80-7451-257-5.