logo

Hojenie rán a výživa

Ako výživa ovplyvňuje hojenie? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať pri tvorbe jedálnička v prípade problémov s hojením rán?

Hojenie je fyziologický proces, ktorý vedie k obnove celistvosti poškodeného tkaniva. Môže prebiehať bez problémov, ale môže byť sprevádzaný aj množstvom komplikácií, hlavne ak sa jedná o rany chronické. Úspešnosť a rýchlosť hojenia závisia od množstva faktorov odvíjajúcich sa od zdravotného stavu každého z nás.

Aký je význam výživy v procese hojenia rán?

Pre organizmus je hojenie rozsiahlejších poranení z pohľadu nárokov na energiu a živiny pomerne náročný proces. Nesmieme preto zabúdať na správne zvolenú výživu a vhodnú hydratáciu organizmu.

Aj keď sú výživové odporúčania v súvislosti s procesom hojenia do značnej mieri modifikované zdravotným stavom, je tu pár všeobecne platných skutočností ktoré dokážu hojenie ovplyvňovať správnym smerom.

Keďže chceme podporiť reparačné mechanizmy a tvorbu nových tkanív mali by sme dbať na dostatočný príjem bielkovín.

Zdravý človek potrebuje denne prijať cca 0,8 g bielkovín na kg hmotnosti. U starších ľudí sa táto potreba zvyšuje na 1 – 1,2 g/kg telesnej hmotnosti a pri hojení rán je to až 1,5 g/kg telesnej hmotnosti bielkovín denne.

Nedostatok bielkovín sa môže prejaviť poruchami imunity a z toho vyplývajúcimi problémami s hojením a regeneráciou tkanív, infekciami, úbytkom svalovej hmoty, poruchami metabolizmu a podobne.

Z tohto dôvodu je potrebné prijímať bielkoviny v dostatočnom množstve a kvalite. Ak hovoríme o kvalite znamená to, že uprednostňujeme plnohodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú všetky aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Plnohodnotné bielkoviny pochádzajú zo živočíšnych zdrojov: mäso, ryby, morské plody, vajcia mlieko a mliečne produkty. Bielkoviny nájdeme aj v rastlinných zdrojoch a za najkvalitnejšie považujeme bielkoviny strukovín (sója, fazuľa, hrach, šošovica...).

Významnou aminokyselinou v procese hojenia rán je arginín. Podieľa sa na regulácii prietoku krvi v postihnutej oblasti. Bohatým zdrojom arginínu je losos, kura, mandle, pistácie, vlašské a lieskové orechy, vajcia, syry.

Ďalšou zaujímavou aminokyselinou je tryptofán, ktorý je potrebný pre tvorbu serotonínu. Serotonín často nazývaný aj „hormón šťastia“ prispieva k dobrej nálade, lepšej tolerancii bolesti, pozitívne ovplyvňuje kvalitu spánku. Tryptofán nájdeme prednostne v morčacom mäse, plodoch mora, mlieku a mliečnych výrobkoch, rybách, orechoch (vlašské, kešu), semienkách (slnečnicové, dyňové).

K podpore hojenia rán prispievajú aj antioxidanty, ktoré sa podieľajú na vychytávaní nežiadúceho množstva voľných radikálov. Najvýznamnejšími antioxidantmi získavanými stravou sú vitamíny C a E, karotény a fytochemikálie. Nesmieme zabúdaťaj na minerály, ktoré sú súčasťou antioxidačných enzýmov. Najdôležitejšie sú selén, zinok, meď a železo.

Vysoké množstvo vitamínu E nájdeme v rastlinných olejoch lisovaných za studena, ale aj v mandliach, orechoch a zo živočíšnych zdrojov je to hlavne losos a tuniak.

Vitamín C nájdeme v ovocí a zelenine. Podporuje hojenie tým, že pomáha posilňovať cievne steny a tiež je dôležitou látkou pri tvorbe kolagénu (bielkovina obsiahnutá v spojivových tkanivách).

Zinok je súčasťou množstva enzýmov podieľajúcich sa na hojení rán. Zdrojom zinku sú napríklad vajcia, morske plody, tekvicove semienka, pšenične klíčky.

Selén je súčasťou dôležitého antioxidačného enzýmu glutatión peroxidázy. Vhodným zdrojom selénu sú hlavne para orechy, ale aj ryby, morské plody, vajcia, cesnak, brokolica.

Meď je súčasťou antioxidačných enzýmov a enzýmov podieľajúcich sa na tvorbe kolagénu a elastínu. Zdrojom medi sú napríklad vnútornosti, ryby, plody mora, orechy, kakao, kvalitná čokoláda, ovocie, zelenina a celozrné potraviny.

Železo je lepšie vstrebateľné zo živočíšnych zdrojov. Je to hlavne mäso a vnútornosti. Z rastlinných zdrojov je to fazuľa,šošovica, marhule, slivky, oriešky a mandle.

V procese prevencie zápalových procesov zohráva dôležitú úlohu vzájomný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktorý by mal byť na úrovni 1:5 až 1:1. Zdrojom omega - 3 mastných kyselín sú hlavne morské ryby a z rastlinných zdrojov je to ľanový olej.

Nezabúdajme preto na pestrú stravu s vhodne zvoleným množstvom bielkovín a s dostatočným množstvom vitamínov, minerálov a ďalších biologicky aktívnych látok. Vysoké množstvá cenných vitamínov a minerálov získame konzumáciou čerstvých lisovaných štiav. Pre lepšie vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) je vhodné pridávať k šalátom a šťavám kvapku za studena lisovaného oleja.

Podpora hojenia rán bylinkami

Na vonkajšie použitie na omývanie rán sa odporúča výluh z kvetov nechtíka lekárskeho (Calendula officinalis). Účinné látky prítomné v rastlinke pôsobia protizápalovo, antibakteriálne a uplatňujú sa aj v prípade ťažko sa hojacích rán (vredy predkolenia, dekubity, pooperačné jazvy). Použitie bylinného výluhu je vhodné konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Príklad jedálnička

Raňajky: Celozrný chlieb so strukovinovou nátierkou, zelenina

Desiata: Biely jogurt, čučoriedky, para orechy

Obed: Dusené morčacie prsia na zelenine, klíčky mungo fazuľky, ryža natural

Olovrant: Caprese (mozzarella s paradajkou, bazalkou a extra panenským olivovým olejom)

Večera: Tuniak so zeleninovou oblohou

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Autor: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Použitá literatúra:

Grofová, Z.,K.: Dieta na podporu hojení ran. Nutrilitera 2012. ISBN978-80-87250-21-1.

Labaš, P., Čambal, M.: Základné princípy modernej liečby chronických rán. Via pract., 2008, roč. 5 (9): 346–347.

Mika,K.: Fytoterapia z pera lekára. Vydavateľstvo Osveta, Martin 2016. ISBN 978-80-8063-436-0.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.