logo

Testy otcovstva - ako prebieha vyšetrenie v laboratóriu?

O testoch otcovstva každý z Vás už určite veľa počul. Rozmýšľali ste niekedy ako sa takéto testovanie robí prakticky v laboratóriu? Poďte so mnou na exkurziu do genetického laboratória.

test otcovstva

O testoch otcovstva každý z Vás už určite veľa počul. Rozmýšľali ste niekedy ako sa takéto testovanie robí prakticky v laboratóriu?

Poďte so mnou na exkurziu do genetického laboratória.

Po prijatí vzorky v laboratóriu, jej označení a presnom zaevidovaní je vzorka genetického materiálu (ster z bukálnej sliznice) pripravená na analýzu.

Vyšetrenie začína izoláciou DNA.

Ako určite všetci viete, DNA (kyselina deoxyribonukleová) má podobu dvojzávitnice, je uložená v bunkovom jadre a je nositeľom genetickej informácie. Znamená to, že sú v nej zakódované všetky informácie, ktoré sme zdedili po našich predkoch. Je pre každého z nás špecifická a nezameniteľná podobne ako odtlačky prstov. Výnimku tvoria len jednovaječné dvojčatá so zdedenou identickou DNA.

Izolácia sa realizuje použitím špeciálnych kitov, to znamená určitých reagencií a postupov výsledkom ktorých je vyizolovaná DNA, ktorá sa potom ďalej testuje pomocou metód molekulárnej genetiky.

Následne sa analyzuje štruktúra DNA a vyšetrujú sa tzv. STR markery. Keďže máme dvoch rodičov a od každého dedíme polovicu genetického materiálu, vyšetrenie dokáže odhaliť či STR markery nájdené u dieťatka sa vyskytujú v DNA u matky aj u potenciálneho otca.

Ak je nájdená zhoda výsledok DNA analýzy je jednoznačný a nevyvrátiteľný. STR polymorfizmy sú rozmiestnené po celom genóme, sú využívané hlavne vo forenznej genetike na identifikáciu osôb a určenie otcovstva, prípadne materstva, ale aj v medicíne na detekciu chromozómových aneuploidií.

Na analýzu sú využívané špeciálne reagencie a certifikované laboratórne prístroje vybavené špecializovaným softvérom určeným na analýzu uvedených špecifických DNA polymorfizmov.

Výsledky analýzy sú vyhodnotené molekulárnym genetikom, ktorý na základe zistení vypracuje výsledkový protokol a zodpovedá za správnosť výsledku.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
DNA test otcovstva DNA test otcovstva
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.