logo

Vypadávanie vlasov a farmakogenetika

Čo je to farmakogenetika a aký je jej prínos pre liečbu alopécie (vypadávanie vlasov)? Prečo je TrichoTest™ významným pomocníkom pri liečbe niektorých typov vypadávania vlasov?

Vypadávanie vlasov

„Vlasy sú korunou krásy“ , ale tiež „zrkadlom vnútorného stavu organizmu“ . Za zvýšeným vypadávaním vlasov môže byť stres, psychické problémy, poruchy výživy, nedostatok vitamínov a minerálov, hormonálna nerovnováha, anémia, onkologické ochorenia atď. Dôvodom vypadávania vlasov sú často genetické faktory. Jedná sa napr. o androgenetickú alopéciu.

Čo je androgenetická alopécia?

Androgenetická alopécia známa tiež ako „plešatosť mužského typu“ je najčastejším dôvodom vypadávania vlasov u mužov, ale pomerne často sa vyskytuje aj u žien. U mužov môže viesť až k úplnej plešatosti.

Ako vzniká androgenetická alopécia?

Androgenetická alopécia vznika na základe genetických predispozícií a vplyvu androgénov na vlasový folikul (dihydrotestosterónom sprostredkovaná miniaturizácia vlasového folikulu).

Aké sú prejavy androgenetickej alopécie?

Charakteristické je vypadávanie vlasov v typických androgén-závislých oblastiach hlavy - čelo, temeno a spánková oblasť. U mužov začína ústupom vlasovej hranice v oblasti kútov, čela a vypadávaním vlasov na temene hlavy. U žien sa obyčajne prejavuje rednutím vlasov v oblasti temena.

Čo je difúzna alopécia a telogénne efluvium?

Difúzna alopécia spôsobuje rovnomerné rednutie vlasov. Postihuje mužov aj ženy, ale častejšia je u žien. Abnormálne vypadávanie vlasov (alebo effluvium ) sa môže vyskytnúť počas telogénnej alebo anagénnej fázy vlasového cyklu. 

Aké sú fázy vlasového cyklu?

  • Anagén (fáza rastu) trvá dva až šesť rokov.
  • Katagén je krátka prechodná fáza, ktorá trvá štyri až šesť týždňov.
  • Telogén (kľudová fáza) trvá dva až tri mesiace a končí uvoľnením vlasu z folikulu

Telogénne efluvium - je najčastejšou príčinou difúzneho vypadávania vlasov. Spúšťacia udalosť spôsobí, že zvýšený počet anagénnych vlasov predčasne vstúpi do katagénnej a následne telogénnej fázy. Spúšťačom môže byť ťažké ochorenie, pôrod, ochorenia štítnej žľazy, nedostatok železa a anémia, ochorenia obličiek a pečene, nevhodná strava, infekcie, stres, niektoré lieky.

Čo je to farmakogenetika?

Farmakogenetika je vedný odbor študujúci účinnosť vhodných liečiv na základe identifikácie vrodených dispozícií. Farmakogenetika je základom testu TrichoTest™, ktorý pomáha navrhnúť vhodnú liečbu niektorých typov alopécie na základe genetickej analýzy.

TrichoTest™ – jedinečné riešenie pre liečbu alopécie. Aké informácie poskytne?

TrichoTest™ je genetický test, ktorý umožňuje spresniť personalizovanú liečbu alopécie. Analyzuje 48 genetických variácií súvisiacich s alopéciou. Analyzované kategórie génov súvisia s metabolickými dráhami, ktoré sa podieľajú na predispozícii a liečbe alopécie. 

  • metabolizmus prostaglandínov,
  • zápal
  • androgénne pôsobenie
  • vasodilatanciá a krvný obeh
  • syntéza kolagénu
  • vitamíny a minerály
  • metabolizmus inzulínu

Pre koho je TrichoTest™ vhodný?

TrichoTest™ poskytuje údaje ktoré pomáhajú vybrať najvhodnejšiu liečbu a možnosti prevencie pre pacientov s diagnózou androgenetickej alopécie a telogénneho efluvia. Test nie je zameraný na diagnostiku alopécie, ale na liečbu a prevenciu vyššie uvedených typov alopécie.

Aké informácie obsahuje výsledok?

Výsledok obsahuje súbor najvhodnejších účinných látok - liekov na lekársky predpis, voľne predajných prípravkov a výživových doplnkov na základe genetickej analýzy vašej vzorky.

Prečo je dôležité poznať reakciu organizmu liečivá a výživové doplnky?

Každý organizmus je jedinečný a vyznačuje sa rozdielnym metabolizmom čo je dané rôznymi predispozíciami-genetickými variantami určitých génov, ktoré majú za následok rôznorodú odpoveď organizmu na liečivé prípravky. Vedný odbor študujúci účinnosť vhodných liečiv pre jednotlivca sa volá farmakogenetika.

Mám záujem o TrichoTest™. Ako mám postupovať?

Odber vzorky a konzultáciu týkajúcu sa vyšetrovaných genetických predispozícií je možné absolvovať na našom pracovisku na základe objednávky vopred. Kontaktujte nás prostredníctvom kontaktného formulára, e-mailom info@genovital.sk, alebo na tel.čísle +421 905 665 653.

Viac o TrichoTest™ -  TrichoTest™ - riešenie pre terapiu alopécie.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.