logo

Zvýšený cholesterol a výživa

Prečo je dôležité predchádzať zvýšenej hladine cholesterolu? Ako si upraviť jedálniček a pohybovú aktivitu? Na ktoré potraviny by sa nemalo zabúdať?

Cholesterol

Cholesterol patrí do skupiny sterolov. Je súčasťou bunkových membrán všetkých buniek nášho tela. Je dôležitý pre tvorbu niektorých hormónov, žlčových kyselín a tiež je nevyhnutný pre nervové bunky a tvorbu vitamínu D.

Určitá časť cholesterolu v organizme pochádza zo stravy, ale veľká časť je syntetizovaná v pečeni. Ak metabolizmus funguje správne a organizmus získava potravou správne množstvo cholesterolu, nadbytočný cholesterol je z tela vylúčený.

Problém vzniká ak je hladina cholesterolu dlhodobo zvýšená. Zvýšený cholesterol predstavuje výrazný rizikový faktor aterosklerózy.

Odporúčaná hladina cholesterolu je menej ako 5,0 mmol/l. V prípade diabetu a kardiovaskulárnych ochorení je odporúčaná hodnota celkového cholesterolu menej ako 4,5 mmol/l a LDL cholesterolu menej ako 2,5 mmol/l.

Cholesterol je v organizme prenášaný prostredníctvom proteínových nosičov za vzniku lipoproteínu s vysokou hustotou HDL-„tzv. dobrý cholesterol“, lipoproteínu s nízkou hustotou LDL – „tzv. zlý cholesterol“ a VLDL-cholesterol s veľmi nízkou hustotou.

Pri zvýšenej hladine cholesterolu je dôležitá zmena životného štýlu. Patrí k tomu úprava jedálnička, viac pohybu a v prípade nadváhy aj zníženie telesnej hmotnosti.

Nemali by sme zabúdať na dostatočné množstvo zeleniny a ovocia, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Vláknina znižuje vstrebateľnosť cholesterolu a je tiež dôležitá pre správne fungovanie črevnej peristaltiky.

Niektoré odporúčané potraviny v prevencii zvýšenej hladiny cholesterolu

1. HUBY

Huby sú významným zdrojom minerálnych látok, vitamínov, bielkovín a vlákniny. Hubová vláknina má schopnosť na seba viazať cholesterol a žlčové kyseliny. Medzi najdôležitejšie huby so schopnosťou znižovať hladinu cholesterolu patria SHIITAKE a HLIVA.

SHIITAKE obsahuje lentinan a eritadeín, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi, chránia pred vysokým krvným tlakom a tým prispievajú k prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

HLIVA USTRICOVITÁ obsahuje lovastatín  patriaci do skupiny statínov – látok podieľajúcich sa na znižovaní hladiny cholesterolu. Lovastatín je prítomný v mycéliu, v zárodkoch plodníc, ale aj v lamelách dospelých plodníc. Konzumácia húb prípadne ich výťažkov je užitočná v prevencii mnohých civilizačných ochorení.

Vedeli ste že v roku 1973 japonský vedec Akira Endo izoloval z húb látku ktorá zastavovala činnosť enzýmu podieľajúceho sa na syntéze cholesterolu? Tento objav sa sa stal podkladom pre moderné lieky na zníženie hladiny cholesterolu – statíny.

Širokú ponuku extraktov z vitálnych húb nájdete v našom e-shope.

2. CIBUĽA

Cibuľa pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí proti zhlukovaniu krvných doštičiek a podporuje rozpúšťanie krvných zrazenín. Surová cibuľa je výborným prostriedkom na zvýšenie hladiny HDL cholesterolu.

3. CESNAK

Cesnak znižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a má schopnosť znižovať krvný tlak. Cesnak má tiež významný antimikrobiálny potenciál.

4. JABLKÁ

Jablká znižujú hladinu cholesterolu vďaka vysokému obsahu pektínov. Jablká sú významným zdrojom polyfenolov ktoré vykazujú výrazné antioxidačné účinky prospešné pre spevnenie cievnej steny. Sú odporúčané aj v prevencii diabetu 2. typu.

5. AVOKÁDO

Avokádo je bohaté na mono-nenasýtené mastné kyseliny a beta-sitosterol. Vďaka týmto látkam sa podieľa na znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Avokádo kvôli nízkemu množstvu sacharidov patrí medzi odporúčané potraviny pri low carb diétach. Obsahuje tiež luteín a zeaxantín-karotenoidy dôležité pre zdravie očí.

 


Literatúra:

1. Horáková K.: Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku. Plat4me Books, s.r.o. Bratislava 2016. ISBN 978-80-89642-23-6.

2. Bowden J.: 150 najzdravších potravín na svete. Fortuna Libri, Bratislava 2011. ISBN 978-80-89379-33-0.

3. Krumpochová J.: Vražedný cholesterol? Diplomová práca. Masarykova Univerzita v Brne. 2007.

 


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
MycoMedica Shiitake Shiitake
Novinka
Top
Akcia
MycoMedica Hliva Hliva
Novinka
Top
Akcia
MycoMedica MycoCholest MycoCholest
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.