logo

Ryžové rezance s tofu

Ryžové rezance s tofu sú chutným variantom bez lepku a sú vhodné aj pre vegetariánov...

Ryžové rezance s tofu

Použité suroviny

·       Ryžové rezance tenké  (v tomto recepte boli použité rezance z červenej ryže), na jednu porciu 100 gr rezancov
·       Tofu údené / jedno tofu stačí na dve porcie
·       Čínska kapusta – 3 listy nakrájané na rezance/tenké plátky
·       Chilli paprička čerstvá – 1 ks
·       Červená paprika kapia ½ papriky  nakrájaná na rezance/tenké plátky
·       Mrkva 1 ks nakrájaná na rezance/tenké plátky
·       Cesnak – 2 strúčiky pretlačené
·       Cibuľa – 1 ks nakrájaná na tenké plátky
·       Sezamový olej – ½ polievkovej lyžice
·       Kari korenie – 1 lyžica
·       Sójová omáčka – 4 lyžice
·       Hnedý cukor – 1 lyžica
·       Škrob – 1 lyžica
·       Soľ – ½ lyžičky
·       Ghee – 2 – 3 lyžice
·       Limetová alebo citrónová šťava – 2 lyžice
·       Opražená cibuľka – na servírovanie

 

Postup prípravy

Rezance namočíme v horúcej vode cca 10 minút. Tofu nakrájame na kocky, obalíme v škrobe so soľou a narýchlo opražíme na ghee. Tofu je potrebné cca 2 hodiny pred prípravou obaliť v gáze alebo v kuchynskej papierovej utierke a zaťažiť hrncom, aby sme z neho dostali prebytočnú tekutinu. Opečené tofu odložíme bokom.

V panvici rozpustíme ghee, pridáme cibuľu a chilli, necháme na miernom ohni opekať. Po cca troch minútach pridáme cesnak, hnedý cukor, necháme chvíľku skaramelizovať. Potom pridáme sójovú omáčku, kari korenie, sezamový olej, všetko zmiešame, pridáme rezance a tofu. Zmes premiešame, pridáme do nej mrkvu, čínsku kapustu a papriku a chvíľku všetko opekáme. Dochutíme limetovou/citrónovou šťavou, môžeme pridať ešte pár kvapiek sezamového oleja, okamžite podávame.

Rezance posypeme sezamovými semienkami, opraženou cibuľkou, servírujeme s volským okom a ľubovoľnou zeleninou. Ak chceme veganskú verziu, vynecháme vajíčko. U mäsovej verzie použijeme ľubovoľné mäsko nakrájané na malé kúsky. Môžeme kombinovať aj s krevetami.

Pozor na pridávanie sezamového oleja, je veľmi aromatický. Ak ho pridáme veľa, potlačíme všetky ostatné chute.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.