Ryžové rezance s tofu
Ryžové rezance s tofu sú chutným variantom bez lepku a sú vhodné aj pre vegetariánov...
![Ryžové rezance s tofu](https://genovital.sk/image/473/ryzove_rezance.jpg)
Použité suroviny
· Ryžové rezance tenké (v tomto recepte boli použité rezance z červenej ryže), na jednu porciu 100 gr rezancov
· Tofu údené / jedno tofu stačí na dve porcie
· Čínska kapusta – 3 listy nakrájané na rezance/tenké plátky
· Chilli paprička čerstvá – 1 ks
· Červená paprika kapia ½ papriky nakrájaná na rezance/tenké plátky
· Mrkva 1 ks nakrájaná na rezance/tenké plátky
· Cesnak – 2 strúčiky pretlačené
· Cibuľa – 1 ks nakrájaná na tenké plátky
· Sezamový olej – ½ polievkovej lyžice
· Kari korenie – 1 lyžica
· Sójová omáčka – 4 lyžice
· Hnedý cukor – 1 lyžica
· Škrob – 1 lyžica
· Soľ – ½ lyžičky
· Ghee – 2 – 3 lyžice
· Limetová alebo citrónová šťava – 2 lyžice
· Opražená cibuľka – na servírovanie
Postup prípravy
Rezance namočíme v horúcej vode cca 10 minút. Tofu nakrájame na kocky, obalíme v škrobe so soľou a narýchlo opražíme na ghee. Tofu je potrebné cca 2 hodiny pred prípravou obaliť v gáze alebo v kuchynskej papierovej utierke a zaťažiť hrncom, aby sme z neho dostali prebytočnú tekutinu. Opečené tofu odložíme bokom.
V panvici rozpustíme ghee, pridáme cibuľu a chilli, necháme na miernom ohni opekať. Po cca troch minútach pridáme cesnak, hnedý cukor, necháme chvíľku skaramelizovať. Potom pridáme sójovú omáčku, kari korenie, sezamový olej, všetko zmiešame, pridáme rezance a tofu. Zmes premiešame, pridáme do nej mrkvu, čínsku kapustu a papriku a chvíľku všetko opekáme. Dochutíme limetovou/citrónovou šťavou, môžeme pridať ešte pár kvapiek sezamového oleja, okamžite podávame.
Rezance posypeme sezamovými semienkami, opraženou cibuľkou, servírujeme s volským okom a ľubovoľnou zeleninou. Ak chceme veganskú verziu, vynecháme vajíčko. U mäsovej verzie použijeme ľubovoľné mäsko nakrájané na malé kúsky. Môžeme kombinovať aj s krevetami.
Pozor na pridávanie sezamového oleja, je veľmi aromatický. Ak ho pridáme veľa, potlačíme všetky ostatné chute.
Autor receptu a foto: Biľová Danka