logo

Karamelizovaná tekvica

Karamelizovaná hokkaidó tekvica predstavuje chutný recept vhodný aj pre vegetariánov.

Karamelizovaná tekvica so syrom a prosciuttom

Použité suroviny

·       Hokkaidó tekvičky malé – je možné použiť aj štandardnú veľkosť, ale musíme nakrájať na mesiačiky (cca 4 mesiačiky). Môžeme v pohode použiť aj maslovú tekvicu, ktorú pozdĺžne prekrojíme.

 Marináda

·       Olivový olej – 2 lyžice
·       Javorový sirup -2 lyžice
·       Sezamový olej – ½ lyžice
·       Vínny alebo jablkový ocot – 1 lyžica

 Na posypanie

·       Dyňové semienka, prípadne akékoľvek orechy alebo semienka
·       Soľ, čierne korenie, tymián

  

Malé tekvičky prekrojíme na polovicu, ak máme väčšie hokkaidó, prekrojíme ho na 4 mesiačiky. Zmiešame všetky ingrediencie na marinádu. Marinádou potrieme tekvicu, nakoniec posolíme, pridáme korenie, posypeme tymiánom a semienkami či orechami. Pečieme v rúre na 210 – 220 st približne 30 – 40 minút, podľa veľkosti tekvice. Nebojme sa ak okraje zhnednú, budú chrumkavé. Takto pripravená tekvica je vynikajúca s tvarohom, kozím syrom, fetou,  prosciuttom, hodí sa aj ako príloha k mäsu.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.