Karamelizovaná tekvica
Karamelizovaná hokkaidó tekvica predstavuje chutný recept vhodný aj pre vegetariánov.
Použité suroviny
· Hokkaidó tekvičky malé – je možné použiť aj štandardnú veľkosť, ale musíme nakrájať na mesiačiky (cca 4 mesiačiky). Môžeme v pohode použiť aj maslovú tekvicu, ktorú pozdĺžne prekrojíme.
Marináda
· Olivový olej – 2 lyžice
· Javorový sirup -2 lyžice
· Sezamový olej – ½ lyžice
· Vínny alebo jablkový ocot – 1 lyžica
Na posypanie
· Dyňové semienka, prípadne akékoľvek orechy alebo semienka
· Soľ, čierne korenie, tymián
Malé tekvičky prekrojíme na polovicu, ak máme väčšie hokkaidó, prekrojíme ho na 4 mesiačiky. Zmiešame všetky ingrediencie na marinádu. Marinádou potrieme tekvicu, nakoniec posolíme, pridáme korenie, posypeme tymiánom a semienkami či orechami. Pečieme v rúre na 210 – 220 st približne 30 – 40 minút, podľa veľkosti tekvice. Nebojme sa ak okraje zhnednú, budú chrumkavé. Takto pripravená tekvica je vynikajúca s tvarohom, kozím syrom, fetou, prosciuttom, hodí sa aj ako príloha k mäsu.
Autor receptu a foto: Biľová Danka