Pikantné kari krevety s čiernou ryžou
Recept je vhodný aj pri bezlepkovej diéte...
Použité suroviny
- Krevety olúpané (6 kreviet na 1 osobu)
- Cesnak 1 strúčik v celku
- Čierna ryža
- Limetka 1 ks
- Čerstvá chilli paprička
- Olivový olej panenský
- Slnečnicový olej
- Bobkový list
Suroviny na marinádu kreviet
- Cesnak pretlačený 2 strúčiky
- Zázvor nastrúhaný 2 cm
- Chilli čerstvé nasekané – možné vynechať
- Rímska rasca mletá 1 lyžička
- Koriander mletý 1 lyžička
- Garam masala 1 lyžička
- Kurkuma 1 lyžička
- Šťava z limetky – ½ limetky
- Biely jogurt – 1 lyžica (na 6 kreviet)
- Soľ
Postup prípravy
Zmiešame všetky suroviny na marinádu, pridáme krevety a necháme minimálne jednu hodinu marinovať v chladničke.
Čiernu ryžu uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovým listom a celým cesnakom– pozor čierna ryža sa varí omnoho dlhšie ako biela ryža. Je možné nahradiť aj iným typom ryže (basmati, jazmínová, divoká, červená ryža). Je nutné prečítať si doporučenú dobu varenia na obale.
Rozohriatu panvicu zľahka potrieme slnečnicovým olejom - stačí minimum oleja, pridáme krevety aj s marinádou a restujeme z každej strany na strednom plameni 3-4 minúty. Pridáme šťavu z limetky a servírujeme spolu s ryžou.
Na tanieri dochutíme panenským olivovým olejom, chilli a limetkovou šťavou.
Ak máme mrazené krevety, rýchlejšie sa rozmrazia, ak ich ponoríme do studenej osolenej vody. Krevety nikdy nerozmrazujeme v mikrovlnke ani v teplej vode.
Autor receptu a foto: Biľová Danka