Mäsové guľky s chrumkavými zemiakovými vežičkami
Zaujímavý recept pre prípravu mletého mäsa...
Použité suroviny
- Mleté mäso – ideálne morčacie
- Ghee
- Čerstvé bylinky
- Zemiaky
- Soľ, čierne korenie, mletá červená paprika, mletý zázvor – 1 lyžička
- Dijonská horčica – 1 lyžica
- Strúčik cesnaku
- Bazalkové pesto - 2 lyžice
- Sušené paradajky
- Olivy
- Červená paprika v oleji alebo zaváraná
- Šalátové srdiečka little gem
- Feta alebo iný slaný syr
Postup prípravy
Do mletého mäsa pridáme soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, zázvor, horčicu a rozdrvený strúčik cesnaku. Vytvarujeme malé guľky, ktoré zo všetkých strán prudko opečieme na ghee, podlejeme 2 dcl vody, pridáme čerstvé bylinky a necháme variť asi 12 minút. Kontrolujeme, pokiaľ sa tekutina vyparí, môžeme trochu podlievať, aby sa nepripiekli.
Zemiaky nakrájame na mandolíne na tenké plátky. Umyjeme a dôkladne osušíme, pridáme soľ, bazalkové pesto, lyžicu rozpusteného ghee a všetko zmiešame. Pekáč na muffiny vymažeme, do každej priehlbiny ukladáme plátky ochutených zemiakov tak, aby vytvorili „vežu“. Môžeme ich prepichúť špáradlom, aby držali pohromade. Každú vežičku polejeme rozpusteným ghee. Pečieme na 200 st C cca 15 minút.
Mäsko servírujeme so zemiakmi, sušenými paradajkami, olivami, šalátom, červenou paprikou, môžeme pridať opečené kolieska citrónu, posypeme fetou a čerstvými bylinkami.
Autor receptu a foto: Biľová Danka