Vynikajúce domáce pistáciové pesto
Vynikajúce nielen na cestoviny, ale aj na chrumkavé bagety so šunkou, mortadellou, mozzarellou, hodí sa na grilované broskyne, aj ako príloha ku kvalitným syrom, k mäsu a rybám...
Použité suroviny
- Nesolené pistácie 150 gr, bez škrupiniek
- Veľmi kvalitný panenský olivový olej podľa potreby, min. 1 dcl
- Soľ
- 4 lístky čerstvej bazalky
- Čerstvý nastrúhaný parmezán 100 gr.
Postup prípravy
Nesolené pistácie zbavíme škrupín a hnedých šupiek. Rozdrvíme ich v mažiari. Vyplatí sa dať si tú prácu a rozdrviť ich ručne, pretože mixér by z pistácií urobil veľmi sypkú zmes. U tohto pesta je lepšie, keď obsahuje vačšie kúsky orechov. Pridáme lístky bazalky a postupne pridávame olivový olej a nakoniec strúhaný parmezán. Dochutíme soľou.
Tipy a doporučenia: Pistácie drvíme v mažiari kvôli výslednej konzistencii. Nedávame viac ako 4 lístky bazalky, aby sme nepotlačili chuť pistácií, vyrábame pistáciové, nie bazalkové pesto.
Používame ten najkvalitnejší olivový olej, ktorý máme, pamätajme, čím kvalitnejší olej, tým lepšie pesto.
Do pesta dávame výhradne čerstvo nastrúhaný parmezán, nikdy nepoužívame balený strúhaný parmezán z obchodu.
Pesto je vynikajúce nielen na cestoviny, ale aj na chrumkavé bagety so šunkou, mortadellou, mozzarellou, hodí sa na grilované broskyne, aj ako príloha ku kvalitným syrom, k mäsu a rybám.
Autor receptu a foto: Biľová Danka
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.