logo

Losos s pečenou karotkou a bielou fazuľou

Plátky lososa servírované s karotkou, pomarančom, fazuľou, posypané na drobno nakrájaným chilli, červenou cibuľkou a ozdobené chilli vlasmi...

Použité suroviny

·       biela fazuľa

·       plátky lososa ( môže byť aj mrazený)

·       lyžica kari korenia

·       lyžica cukru

·       soľ

·       mak (nemletý)

·       mladá karotka

·       pomaranč

·       čerstvé chilli papričky

·       červená cibuľka

·       olivový olej

·       červený vínny ocot

·       čerstvé bylinky

·       chilli vlasy (na ozdobu)

Postup prípravy

Deň predom namočíme bielu fazuľu, ktorú potom varíme v osolenej vode s lyžicou oleja a bobkovým listom do mäkka zhruba hodinu. Scedíme vodu v ktorej bola fazuľa namočená, tým sa zbavíme veľkej časti antinutričných látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.  Po uvarení a scedení pridáme do fazule zmes olivového oleja (2 lyžice), vínneho octu (1 lyžicu), nadrobno nakrájanej zelenej cibuľky a čerstvých byliniek. Ak je nutné, dosolíme a pridáme čierne korenie.

Mladú karotku rozkrojíme pozdĺžne na polovicu, pre krajšiu prezentáciu doporučujem ponechať cca 2 cm vňate, dáme na rozpálenú panvicu s minimálnym množstvom oleja a narýchlo orestujeme do hneda. Osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu šťavy z pomaranča. Uchováme v teple. Vo výpeku potom narýchlo orestujeme plátky pomaranča.

Plátky lososa marinujeme v lyžici oleja, kari, cukru, soli a na drobno nakrájaného chilli. Stačí  hodinu vopred. Pred opekaním posypeme makom a opekáme asi 3 minúty z každej strany, záleží na veľkosti lososového plátku.

Servírujeme s karotkou, pomarančami, fazuľou, môžeme posypať na drobno nakrájaným chilli, červenou cibuľkou a ozdobiť chilli vlasmi. Ak ešte  posypeme troškou maku, nič nepokazíme, jedlo získa veľmi pekný vzhľad.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.