Losos s pečenou karotkou a bielou fazuľou
Plátky lososa servírované s karotkou, pomarančom, fazuľou, posypané na drobno nakrájaným chilli, červenou cibuľkou a ozdobené chilli vlasmi...
Použité suroviny
· biela fazuľa
· plátky lososa ( môže byť aj mrazený)
· lyžica kari korenia
· lyžica cukru
· soľ
· mak (nemletý)
· mladá karotka
· pomaranč
· čerstvé chilli papričky
· červená cibuľka
· olivový olej
· červený vínny ocot
· čerstvé bylinky
· chilli vlasy (na ozdobu)
Postup prípravy
Deň predom namočíme bielu fazuľu, ktorú potom varíme v osolenej vode s lyžicou oleja a bobkovým listom do mäkka zhruba hodinu. Scedíme vodu v ktorej bola fazuľa namočená, tým sa zbavíme veľkej časti antinutričných látok, ktoré spôsobujú nadúvanie. Po uvarení a scedení pridáme do fazule zmes olivového oleja (2 lyžice), vínneho octu (1 lyžicu), nadrobno nakrájanej zelenej cibuľky a čerstvých byliniek. Ak je nutné, dosolíme a pridáme čierne korenie.
Mladú karotku rozkrojíme pozdĺžne na polovicu, pre krajšiu prezentáciu doporučujem ponechať cca 2 cm vňate, dáme na rozpálenú panvicu s minimálnym množstvom oleja a narýchlo orestujeme do hneda. Osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu šťavy z pomaranča. Uchováme v teple. Vo výpeku potom narýchlo orestujeme plátky pomaranča.
Plátky lososa marinujeme v lyžici oleja, kari, cukru, soli a na drobno nakrájaného chilli. Stačí hodinu vopred. Pred opekaním posypeme makom a opekáme asi 3 minúty z každej strany, záleží na veľkosti lososového plátku.
Servírujeme s karotkou, pomarančami, fazuľou, môžeme posypať na drobno nakrájaným chilli, červenou cibuľkou a ozdobiť chilli vlasmi. Ak ešte posypeme troškou maku, nič nepokazíme, jedlo získa veľmi pekný vzhľad.
Autor receptu a foto: Biľová Danka
▼
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.