logo

Výživa a akné

Predispozícia k tvorbe akné je daná geneticky. Okrem genetiky sa na rozvoji podieľajú aj epigenetické faktory a vplyv prostredia. Intenzitu prejavov akné vieme do značnej miery ovplyvniť aj správnym zložením stravy.

Akné je zápalové ochorenie mazových žliaz s lokalizáciou hlavne na tvári a často aj v hornej polovici trupu a chrbta. Pod vplyvom hormonálnych zmien dochádza k zvýšenej sekrécii kožného mazu a k vzniku komedónov. Tie sú často infikované baktériami a to hlavne druhmi Propionibacterium acnes alebo Propionibacterium granulosum, ktoré sa množia vo vývodných cestách folikulov mazových žliaz. V dôsledku bakteriálnej infekcie môže dôjsť až k zápalu mazovej žľazy a tvorbe nepríjemných vriedkov.

Často sa prvé príznaky akné objavujú u tínedžerov vo veku 13 – 16 rokov. V dospelosti akné trápi častejšie ženy. Zhoršené prejavy akné sú obvykle pozorované pred začiatkom menštruácie, čo súvisí s hormonálnymi zmenami počas menštruačného cyklu.

Predispozícia k tvorbe akné je daná geneticky  na základe polygénnej dedičnosti. Znamená to, že na tvorbe akné sa spoločne podieľajú gény zodpovedné za vlastnosti mazových žliaz, tvorbu keratínu a pomerné zastúpenie jednotlivých hormónov v tele. Okrem genetiky sa na rozvoji ochorenia podieľajú aj epigenetické faktory a vplyv prostredia. Akné môže zhoršovať stres, niektoré lieky, pobyt v prašnom prostredí, mechanické dráždenie, nevhodná kozmetika, neodborné ošetrenie aknóznej pleti a nedostatočná dezinfekcia po ošetrení.

Intenzitu prejavov akné vieme do značnej miery ovplyvniť aj správnym zložením stravy. Odporúča sa vyhýbať sladkostiam (čokoláda, rôzne keksíky, cukríky, sladené vody...) mastným a koreneným jedlám, údeninám, veľkému množstvu mliečnych výrobkov, alkoholu, káve a fajčeniu. Mliečne výrobky je vhodné čiastočne nahradiť rastlinnými (napr. ryžové, mandľové, sójové). Biele pečivo, ktoré je chudobné na živiny, obsahuje hlavne škrob a lepok je vhodné nahradiť celozrným. Celozrné pečivo obsahuje viac vitamínov hlavne vitamíny skupiny B, vitamín E, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, minerály (horčík, vápnik, draslík, fosfor, železo). Rovnako je veľmi dôležité do svojho jedálnička zaradiť dostatočné množstvo zeleniny a ovocia. Ideálne 300 – 400g zeleniny, 100 – 200 g ovocia.

Jedným z faktorov, ktoré dokážu čiastočne ovplyvňovať zápalové procesy v tele a tým aj akné je optimálny príjem omega-3 a omega-6 polynenasýtených mastných kyselín a ich vzájomný pomer. V ideálnom prípade by malo byť zastúpenie omega-3 a omega-6 v pomere 1:5 až 1:1. Zo živočíšnych zdrojov omega-3 mastných kyselín sú najdôležitejšie morské ryby napr. losos, makrela, sardinky, slede. Z rastlinných zdrojov nachádzame omega-3 mastné kyseliny v ľanovom oleji a v semienkách (chia, konopné, ľanové). 
Zdrojom omega – 6 polynenasýtených mastných kyselín sú napr. slnečnicový, repkový, sezamový olej.
Vo všeobecnosti máme výrazne vyšší príjem omega 6 mastných kyselín, preto je vhodné nezabúdať doplňovať omega -3 vhodnými potravinami.

Medzi najdôležitejšie vitamíny ovplyvňujúce kvalitu pokožky patria vitamíny  A, D, E, C. Z minerálov je to hlavne zinok.

Vitamín A okrem iných veľmi dôležitých funkcií v rámci metabolizmu pozitívne ovplyvňuje zdravý vzhľad pleti a slizníc. Nachádzame ho v živočíšnych potravinách, alebo vo forme karotenoidov v ovocí a zelenine. Na liečbu akné sa často užívajú retinoidy - deriváty vitamínu A.

Vitamín D do určitej miery ovplyvňuje proliferáciu kožných buniek. Väčšinu potrebného vitamínu získavame pôsobením slnečného žiarenia na našu pokožku. Zvyšok konzumáciou živočíšnej stravy (vajíčka, mliečne produkty, rybí tuk).

Vitamín E je silným antioxidantom. Podporuje hojenie a vzhľad pokožky. Vo forme výživových doplnkov odporúčam užívať vo forme d-alfa tokoferolu. V tejto forme sa vyskytuje v prírode. V lekárni je dostupný aj v syntetickej podobe ako dl-alfa tokoferol, ale prírodná forma má lepšiu vstrebateľnosť.

Vitamín C je vo vode rozpustným antioxidantom. Podieľa sa na tvorbe kolagénu, ovplyvňuje procesy hojenia a pomáha vstrebávať železo. V prírodnej forme ho nachádzame v ovocí a zelenine.

Zinok podporuje procesy spojené s hojením pokožky, ale aj celkovú imunitu. Vo forme výživových doplnkov sa odporúča pikolinát, alebo glukonát zinku (tieto formy menej dráždia sliznicu žalúdka).
V strave ho nachádzame vo vajíčkach, morských plodoch, tekvicových semienkach, pšeničných klíčkoch atď.

Niektoré druhy ovocia napr. jahody, ananás, hrozno môžete aplikovať priamo na povrch pokožky. Sú totiž bohaté na AHA – kyseliny, ktoré môžu pomôcť pri odstránení odumretých kožných buniek a pôsobiť v prevencii upchávania mazových žliaz.

Pri liečbe akné samozrejme nesmieme zabúdať na kvalitnú kozmetiku.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra:
Bodo C Melnik.: Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 2015:8.
Rulcová, J.: Acne vulgaris–od etiopatogeneze po terapii. Pediatr. pro Praxi. 2007. 1: 17–18.
Frühauf, P.: Akné a konzumace mléka. Pediatr. praxi 2012. 13(4): 280.
Phyllis A. Balch, CNC: Prescription for Nutritional Healing. Avery. ISBN: 978-1-58333-400-3. 
wikiskripta.eu

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.