logo

Chuť na sladké – prečo vzniká a ako ju potlačiť?

Prečo je zvýšená chuť na sladké tak častá a čo ju spôsobuje? Prečo sladkostiam tak často nevieme odolať?

Prečo je zvýšená chuť na sladké tak častá a čo ju spôsobuje? Prečo sladkostiam tak často nevieme odolať?

Vnímanie chutí a pocitov z jedla je výsledkom pôsobenia chutí, vôní a spôsobu úpravy jedla. Chutné, pekne servírované jedlo v príjemnom prostredí dokáže pohladiť nielen naše chuťové poháriky, ale aj náš zrak a psychiku. Chuť je výsledkom túžby po jedlách s ktorými sa nám spájajú príjemné pocity.

Prečo ale tak často siahneme práve po sladkostiach a nedokážeme im odolať?

Predpokladá sa, že preferencia sladkej chuti je do určitej miery vrodená. Veď už chuť materského mlieka je sladká a už u bábätka je spájaná s pocitom pohody a bezpečia. Túžba po sladkom jedle preto často nie je spojená s pocitom hladu, ale vyhľadávame ju preto, že dokáže vyvolať pocity pohody a uvoľnenia. Príjemné pocity vznikajú preto, lebo dochádza k uvoľňovaniu endorfínov - „hormónov šťastia“, ktoré ešte viac umocňujú túžbu po lahodnom jedle a serotonínu, ktorý navodzuje pocit uvoľnenia a spokojnosti.

Túžba po sladkostiach je ale často nevedome podporovaná nesprávnymi stravovacími návykmi. Jedná sa o vysokokalorickú stravu s nízkou výživovou hodnotou, jednostrannou stravou, alebo nepravidelným stravovaním. Častým zvykom býva zákusok po hlavnom jedle, alebo odmena v podobe sladkej čokolády a cukríkov.

Zvýšená chuť na sladké môže byť podporená aj emočným rozpoložením, fyzickou námahou, alebo naopak nedostatočnou fyzickou aktivitou, niektorými liekmi a podobne.

Za chuťou na sladké často bývajú psychologické stresové faktory - komplikované medziľudské vzťahy, konflikty v rodine, alebo na pracovisku, ľútosť, nespokojnosť a podobne. K zvýšenej chuti na sladké prispieva aj nedostatok spánku a chronická únava. Zvýšený stres je spájaný aj s nočným jedením.

Vnímanie pocitu hladu a sýtosti je ovplyvňované zložitými mechanizmami, ale jedným z najsilnejších je hladina cukru v krvi (glykémia), ktorá po jedle stúpa a s narastajúcim pocitom hladu klesá.

Základným mechanizmom v úsilí o zmiernenie neodolateľnej chuti na sladké je preto vyvážená, pestrá a pravidelná strava s preferenciou potravín s nízkym a stredným glykemickým indexom. Neznamená to, že si sladkú chuť a s ňou spojené príjemné pocity máme odopierať. Znamená to, že keksíky, presladené čokolády (s výnimkou horkej čokolády), cukríky, presladené a tukové zákusky vymeníme za sezónne ovocie, lisované šťavy, alebo smoothie. Sladké čokolády nahradíme kúskom horkej čokolády s obsahom minimálne 70 % kakaa.

Zvýšená chuť na sladké je spomínaná aj v súvislosti s niektorými minerálmi.

Podľa niektorých štúdií pôsobí v prevencii chuti na sladké chróm.  Ako doplnok stravy sa často využíva na zlepšenie citlivosti buniek voči inzulínu pri cukrovke. Chróm sa nacháza v droždí, pivovarských kvasinkách, v celozrných potravinách.

Ďalším dôležitým minerálom je horčík. Zapája sa do metabolizmu sacharidov a bielkovín. Má regulačnú úlohu pri prenose nervových vzruchov a má vzťah k obsahu serotonínu. Pri jeho nedostatku obsah serotonínu klesá.

Prírodným zdrojom horčíka sú hlavne celé zrná, strukoviny, orechy, pivovarské kvasnice, tmavo zelená listová zelenina a zo živočíšnych zdrojov niektorí zástupcovia morskej fauny (kôrovce, mäkkýše).

Popri vyváženej strave nesmieme zabúdať na primeranú fyzickú aktivitu s preferenciou aeróbneho cvičenia (chôdza, plávanie, cyklistika…). Odporúčané sú realaxačné cvičenia a prechádzky v prírode, ktoré tiež navodzujú príjemné pocity a pomáhajú pri zmiernení stresu a napätia.

Pomocníkom pri harmonizácii organizmu môžu byť aj bylinky v podobe bylinných zmesí tradičnej čínskej medicíny.

  


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Genoskop Línia - DNA test Genoskop Línia
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.