logo

Srdcovo-cievne ochorenia - riziká a prevencia

Výnimočnú úlohu v prevencii srdcovo – cievnych ochorení zohrávajú omega – 3 mastné kyseliny ...

Srdcovo-cievne ochorenia patria v súčasnosti medzi najčastejšie zdravotné komplikácie vznikajúce často v dôsledku nezdravého životného štýlu, stresu a prepracovanosti.

Medzi rizikové faktory srdcovo – cievnych ochorení (ktoré nevieme ovplyvniť) patrí:

genetická dispozícia, vek a mužské pohlavie. Zvýšený výskyt tohto ochorenia je pozorovaný u mužov po 55 roku života a u žien po dovŕšení 65 roku života.

Medzi ďalšie (ovplyvniteľné) rizikové faktory patria:  vysoký krvný tlak, fajčenie, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka, obezita (BMI nad 30), obvod pásu u mužov nad 102 cm a u žien nad 88 cm.

Prevencia spočíva v primeranej pohybovej aktivite, pestrej a vyváženej strave s dostatočným množstvom vhodných tukov, zeleniny a ovocia. Zelenina a ovocie sú zdrojom množstva vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších biologicky aktívnych látok.

Výnimočnú úlohu v prevencii srdcovo – cievnych ochorení zohrávajú omega – 3 mastné kyseliny. Jedná sa o polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA). Medzi najznámejšie druhy omega – 3 mastných kyselín patria kyselina α-linolénová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA).

Zdrojom kyseliny α-linolénovej (ALA) sú hlavne ľanové semienka a ľanový olej, vlašské orechy, repka, sója, tekvicové semienka.

Zdrojom kyseliny eikosapentaenovej (EPA) a dokosahexaenovej (DHA) sú morské ryby napr. - makrela, sardinka, sleď, losos.

Prospešnosť konzumácie rybích olejov je známa dlhú dobu a bola potvrdená rozsiahlymi epidemiologickými štúdiami. V klinických štúdiách boli pozitívne účinky podávania omega - 3 mastných kyselín prisudzované hlavne zníženiu rizika infarktu a srdcových arytmií. V talianskej štúdii GISSI sa paciantom po infarkte myokardu popri štandardnej liečbe podával denne 1 g omega – 3 mastných kyselín. Po 3 mesiacoch sa úmrtnosť oproti kontrolnej skupine znížila o 41 % a po 4 mesiacoch až o 50 %. Priaznivé účinky boli potvrdené aj štúdiami so zameraním na srdcové arytmie. Omega - 3 mastné kyseliny majú však mnoho ďalších priaznivých účinkov. Pôsobia protizápalovo, účinkujú v prevencii hypertenzie (vysokého krvného tlaku), znižujú riziko tvorby krvných zrazenín, potláčajú autoimunitné reakcie.

Omega 3 – mastné kyseliny sa nemajú užívať pri poruchách krvnej zrážanlivosti a pred chirurgickým zákrokom (ovplyvňujú krvnú zrážanlivosť). 

Autor: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra:

Kasper, H.: Výživa v medicíne a dietetika. GRADA. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.

Rodionov, A: Zdravé srdce. NOXI. 2016. ISBN 978-80-8111-323-9.

Vrablík, M.: Omega – 3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní Med. 2007; 9 (6): 262–264.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
EKG HODINKY MODEL EKG58 čierne EKG HODINKY MODEL EKG58 ČIERNE
Novinka
Top
Akcia
EKG HODINKY MODEL EKG58 strieborné EKG HODINKY MODEL EKG58 STRIEBORNÉ
Novinka
Top
Akcia
EKG HODINKY MODEL EKG80 hnedé EKG HODINKY E80 Hnedé
Novinka
Top
Akcia
EKG HODINKY MODEL EKG80 modré EKG HODINKY E80 modré
Novinka
Top
Akcia
EKG HODINKY MODEL EKG80 červené EKG HODINKY E80 červené
Novinka
Top
Akcia
EKG HODINKY MODEL EKG80 čierne EKG HODINKY E80 čierne
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.