logo

Srdcovo-cievne ochorenia - riziká a prevencia

Výnimočnú úlohu v prevencii srdcovo – cievnych ochorení zohrávajú omega – 3 mastné kyseliny ...

Srdcovo-cievne ochorenia patria v súčasnosti medzi najčastejšie zdravotné komplikácie vznikajúce často v dôsledku nezdravého životného štýlu, stresu a prepracovanosti.

Medzi rizikové faktory srdcovo – cievnych ochorení (ktoré nevieme ovplyvniť) patrí:

genetická dispozícia, vek a mužské pohlavie. Zvýšený výskyt tohto ochorenia je pozorovaný u mužov po 55 roku života a u žien po dovŕšení 65 roku života.

Medzi ďalšie (ovplyvniteľné) rizikové faktory patria:  vysoký krvný tlak, fajčenie, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka, obezita (BMI nad 30), obvod pásu u mužov nad 102 cm a u žien nad 88 cm.

Prevencia spočíva v primeranej pohybovej aktivite, pestrej a vyváženej strave s dostatočným množstvom vhodných tukov, zeleniny a ovocia. Zelenina a ovocie sú zdrojom množstva vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších biologicky aktívnych látok.

Výnimočnú úlohu v prevencii srdcovo – cievnych ochorení zohrávajú omega – 3 mastné kyseliny. Jedná sa o polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA). Medzi najznámejšie druhy omega – 3 mastných kyselín patria kyselina α-linolénová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA).

Zdrojom kyseliny α-linolénovej (ALA) sú hlavne ľanové semienka a ľanový olej, vlašské orechy, repka, sója, tekvicové semienka.

Zdrojom kyseliny eikosapentaenovej (EPA) a dokosahexaenovej (DHA) sú morské ryby napr. - makrela, sardinka, sleď, losos.

Prospešnosť konzumácie rybích olejov je známa dlhú dobu a bola potvrdená rozsiahlymi epidemiologickými štúdiami. V klinických štúdiách boli pozitívne účinky podávania omega - 3 mastných kyselín prisudzované hlavne zníženiu rizika infarktu a srdcových arytmií. V talianskej štúdii GISSI sa paciantom po infarkte myokardu popri štandardnej liečbe podával denne 1 g omega – 3 mastných kyselín. Po 3 mesiacoch sa úmrtnosť oproti kontrolnej skupine znížila o 41 % a po 4 mesiacoch až o 50 %. Priaznivé účinky boli potvrdené aj štúdiami so zameraním na srdcové arytmie. Omega - 3 mastné kyseliny majú však mnoho ďalších priaznivých účinkov. Pôsobia protizápalovo, účinkujú v prevencii hypertenzie (vysokého krvného tlaku), znižujú riziko tvorby krvných zrazenín, potláčajú autoimunitné reakcie.

Omega 3 – mastné kyseliny sa nemajú užívať pri poruchách krvnej zrážanlivosti a pred chirurgickým zákrokom (ovplyvňujú krvnú zrážanlivosť). 

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra:

Kasper, H.: Výživa v medicíne a dietetika. GRADA. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.

Rodionov, A: Zdravé srdce. NOXI. 2016. ISBN 978-80-8111-323-9.

Vrablík, M.: Omega – 3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní Med. 2007; 9 (6): 262–264.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
MODEL EKG400 MODEL EKG400
Novinka
Top
Akcia
MODEL EKG86 EKG HODINKY E86
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.