Železo v ľudskom organizme
Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
Železo (Fe) je stopový prvok, ktorý je pre naše telo nevyhnutný.
Ľudský organizmus obsahuje okolo 50 mg železa na kg telesnej hmotnosti, čo sú približne 3,5 - 4,0 g.
Význam železa v organizme
- železo je viazané v hemových proteínoch (hemoglobín, myoglobín). Hemoglobín sa podieľa na transporte kyslíka z pľúc do tkanív, myoglobín slúži ako zásoba kyslíka v svaloch
- železo je súčasťou zásobných proteínov (feritín, hemosiderín), ktoré sú prítomné hlavne v pečeni, slezine, kostnej dreni a v sliznici čreva, je súčasťou enzýmov dýchacieho reťazca, súčasťou enzýmov v procese metabolimu xenobiotík (liečivá, jedy)a súčasťou enzýmov potrebných pre správne fungovanie imunitného systému. Transport železa do tkanív je zabezpečený prostredníctvom transportnej bielkoviny transferín
Vstrebávanie železa
- železo sa vstrebáva v tenkom čreve v oblasti dvanástnika (duodenum) a lačníka (jejunum)
- absorpcia železa je ovplyvnená viacerými faktormi. Z diétnych faktorov je to hlavne obsah, typ a biologická dostupnosť v potrave.
- železo je pre nás dostupnejšie vo forme hemového železa z hemoglobínu prítomného v mäse, rybách a hydine
- nehemové železo je viazané na organické zložky rastlinných, ale aj živočíšnych tkanív. Je horšie vstrebateľné a musí byť pomocou žalúdočnej kyseliny redukované na dostupnejšiu formu.
- ak sú zásoby železa v organizme dostatočné, vstrebávanie železa z potravy sa znižuje
- po vstrebaní je železo naviazané na transportnú bielkovinu transferín, ktorý ho prenáša k bunkám.Najviac železa je transportovaného k bunkám kostnej drene, kde sa využíva na tvorbu červených krviniek. Zvyšok je uložený v zásobnej forme v pečeni, kostnej dreni a slezine
Pre ľudský organizmus je dôležité, aby hladina železa bola udržiavaná na stabilnej úrovni. Významnú úlohu v tomto procese zohráva hormón Hepcidín syntetizovaný v bunkách pečene. Riadi metabolizmus železa. Ovplyvňuje vstrebávanie železa z tenkého čreva a uvoľňovanie železa z pečene, sleziny a kostnej drene.
Potravinové zdroje železa
- v potravinách sa nachádza vo forme hemového aj nehemového železa
- hemové železo sa vyskytuje v mäse, rybách a hydine
- zdrojom nehemového železa sú strukoviny, sušené ovocie, zelená zelenina, pšeničné klíčky, fazuľa, šošovica, marhule, slivky, oriešky, mandle
- nehemové železo je prítomné v rastlinných a v určitom percente aj v živočíšnych zdrojoch vo forme rôznych zlúčenín Absorpcii týchto horšie vstrebateľných foriem pomáha vitamín C, ktorý sa podieľa na redukcii železitej formy na formu železnatú pre lepšiu vstrebateľnosť železa je vhodné k jedlu pridávať zdroj vitamínu C
Faktory znižujúce vstrebávanie železa
- vyšší podiel vlákniny v strave
- nadmerná konzumácia čaju, alebo kávy
- niektoré lieky znižujúce kyslosť žalúdočného obsahu (antacidá a inhibítory protónovej pumpy)
- kyselina fytová vyskytujúca sa napríklad v strukovinách, obilninách
- vápnik (mlieko)
Železo vo forme výživových doplnkov
- najčastejšie vo forme (síranu, fumarátu, glukonátu, sukcinátu) železnatého
- neodporúča sa užívanie železa spolu s mliečnymi výrobkami, kávou, čajom
Množstvo železa v niektorých potravinách
Potravina 100 g Fe v mg
bravčové stehno 3,09
hovädzie zadné 1,66
teľacie stehno 4,32
kura 2,35
treščia pečeň 2,52
pažitka 8,63
špenát 2,07
broskyne 1,49
ryža 7,02
Potrebné množstvá železa v závislosti od veku
do jedného roku 4 – 8 mg/deň
do 10 rokov 6 – 8 mg/deň
muži 11 – 18 rokov 11 mg/deň
muži nad 18 rokov 9 mg/deň
ženy 11 – 50 rokov 15 mg/deň
ženy nad 50 rokov 9 mg/deň
▼
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.
Zdroj: Svačina, Š. a Bretšnajdrová, A.: Dietologický slovník. Triton.2008. ISBN 978-80-7387-062-1.