Železo v ľudskom organizme
Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
![](https://genovital.sk/image/37/salmon-518032_640.jpg)
Železo (Fe) je stopový prvok, ktorý je pre naše telo nevyhnutný.
Ľudský organizmus obsahuje okolo 50 mg železa na kg telesnej hmotnosti, čo sú približne 3,5 - 4,0 g.
Význam železa v organizme
- železo je viazané v hemových proteínoch (hemoglobín, myoglobín). Hemoglobín sa podieľa na transporte kyslíka z pľúc do tkanív, myoglobín slúži ako zásoba kyslíka v svaloch
- železo je súčasťou zásobných proteínov (feritín, hemosiderín), ktoré sú prítomné hlavne v pečeni, slezine, kostnej dreni a v sliznici čreva, je súčasťou enzýmov dýchacieho reťazca, súčasťou enzýmov v procese metabolimu xenobiotík (liečivá, jedy)a súčasťou enzýmov potrebných pre správne fungovanie imunitného systému. Transport železa do tkanív je zabezpečený prostredníctvom transportnej bielkoviny transferín
Vstrebávanie železa
- železo sa vstrebáva v tenkom čreve v oblasti dvanástnika (duodenum) a lačníka (jejunum)
- absorpcia železa je ovplyvnená viacerými faktormi. Z diétnych faktorov je to hlavne obsah, typ a biologická dostupnosť v potrave.
- železo je pre nás dostupnejšie vo forme hemového železa z hemoglobínu prítomného v mäse, rybách a hydine
- nehemové železo je viazané na organické zložky rastlinných, ale aj živočíšnych tkanív. Je horšie vstrebateľné a musí byť pomocou žalúdočnej kyseliny redukované na dostupnejšiu formu.
- ak sú zásoby železa v organizme dostatočné, vstrebávanie železa z potravy sa znižuje
- po vstrebaní je železo naviazané na transportnú bielkovinu transferín, ktorý ho prenáša k bunkám.Najviac železa je transportovaného k bunkám kostnej drene, kde sa využíva na tvorbu červených krviniek. Zvyšok je uložený v zásobnej forme v pečeni, kostnej dreni a slezine
Pre ľudský organizmus je dôležité, aby hladina železa bola udržiavaná na stabilnej úrovni. Významnú úlohu v tomto procese zohráva hormón Hepcidín syntetizovaný v bunkách pečene. Riadi metabolizmus železa. Ovplyvňuje vstrebávanie železa z tenkého čreva a uvoľňovanie železa z pečene, sleziny a kostnej drene.
Potravinové zdroje železa
- v potravinách sa nachádza vo forme hemového aj nehemového železa
- hemové železo sa vyskytuje v mäse, rybách a hydine
- zdrojom nehemového železa sú strukoviny, sušené ovocie, zelená zelenina, pšeničné klíčky, fazuľa, šošovica, marhule, slivky, oriešky, mandle
- nehemové železo je prítomné v rastlinných a v určitom percente aj v živočíšnych zdrojoch vo forme rôznych zlúčenín Absorpcii týchto horšie vstrebateľných foriem pomáha vitamín C, ktorý sa podieľa na redukcii železitej formy na formu železnatú pre lepšiu vstrebateľnosť železa je vhodné k jedlu pridávať zdroj vitamínu C
Faktory znižujúce vstrebávanie železa
- vyšší podiel vlákniny v strave
- nadmerná konzumácia čaju, alebo kávy
- niektoré lieky znižujúce kyslosť žalúdočného obsahu (antacidá a inhibítory protónovej pumpy)
- kyselina fytová vyskytujúca sa napríklad v strukovinách, obilninách
- vápnik (mlieko)
Železo vo forme výživových doplnkov
- najčastejšie vo forme (síranu, fumarátu, glukonátu, sukcinátu) železnatého
- neodporúča sa užívanie železa spolu s mliečnymi výrobkami, kávou, čajom
Množstvo železa v niektorých potravinách
Potravina 100 g Fe v mg
bravčové stehno 3,09
hovädzie zadné 1,66
teľacie stehno 4,32
kura 2,35
treščia pečeň 2,52
pažitka 8,63
špenát 2,07
broskyne 1,49
ryža 7,02
Potrebné množstvá železa v závislosti od veku
do jedného roku 4 – 8 mg/deň
do 10 rokov 6 – 8 mg/deň
muži 11 – 18 rokov 11 mg/deň
muži nad 18 rokov 9 mg/deň
ženy 11 – 50 rokov 15 mg/deň
ženy nad 50 rokov 9 mg/deň
▼
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.
Zdroj: Svačina, Š. a Bretšnajdrová, A.: Dietologický slovník. Triton.2008. ISBN 978-80-7387-062-1.