logo

Klíčenie semien – ako na to?

Výhodou klíčenia je ľahšia straviteľnosť a výrazné navýšenie množstva živín pozitívne ovplyvňujúcich naše zdravie.

Klíčenie

Prvé správy o pestovaní a konzumácii klíčkov mungo fazuliek pochádzajú zo starovekej Číny. Rastlinné klíčky sú aj v dnešnej dobe bežnou súčasťou receptúr krajín východnej Ázie. Využívajú sa ako súčasť príloh, polievok, šalátov a pod. Stále väčšiu popularitu si klíčené potraviny získavajú aj u nás.

Aký je prínos klíčených potravín pre naše zdravie?

Klíčením sa zvyšuje enzymatická aktivita semien, čo vedie k výraznému navýšeniu mnohých živín potrebných pre rast mladej rastlinky. Vo všeobecnosti dochádza k premene komplexných živín na jednoduchšie a súčasne k syntéze mnohých ďalších nutrične cenných látok.

Výhodou týchto procesov je aj ľahšia straviteľnosť a zníženie obsahu antinutričných látok. Zvyšujú sa množstvá vitamínov zo skupiny B, vitamín E a C. Zároveň sa zvyšuje vstrebateľnosť železa. Z biologicky aktívnych látok obsahujú klíčky bioflavonoidy, lignany, karotenoidy, chlorofyl, atď.

Zo zdravotného hľadiska je dôležitá hlavne vysoká antioxidačná schopnosť rastlinných klíčkov pôsobiaca v prevencii zápalových, kardiovaskulárnych, metabolických ale aj nádorových ochorení.

Ktoré semienka sú vhodné na klíčenie?

Na klíčenie sú vhodné prakticky všetky potravinárske nelúpané semená, okrem semien určených na výsev. Tieto semienka sú obvykle ošetrené proti škodcom. Vhodné sú čerstvé, nepoškodené semienka strukovín, obilovín, pseudoobilovín a olejnaté semená.

Aké pomôcky na klíčenie potrebujeme?

Na klíčenie semien budeme potrebovať pohár na namáčanie a misku na klíčenie. Mne sa osvedčila miska z pálenej hliny. Je vyrobená z prírodného materiálu, dobre drží vlhkosť a jednoducho sa čistí.

Postup klíčenia Mungo fazuliek.

Fazuľky poriadne premyjeme tečúcou vlažnou vodou a namočíme na cca 12 hodín do vody.

Po uplynutí tejto doby mungo fazuľky premiestnime na hlinenú misku s dierkami, premyjeme, prikryjeme vrchnáčikom a kultivujeme pri izbovej teplote.

Fazuľky 3 x denne premývame pod tečúcou vlažnou vodou. Je to dôležité preto, aby nedochádzalo ku kontaminácii klíčkov baktériami a plesňami.

Po cca 3 dňoch sú klíčky vhodné na konzumáciu. Podávame ich ako súčasť šalátov, príloh, alebo polievok.

Dobrú chuť :)

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.