logo

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je baktéria napádajúca žalúdočnú sliznicu človeka. Prevalencia výskytu sa odhaduje na 60 - 70 %. Prírodným pomocníkom pri liečbe a prevencii infekcie je popri cesnaku, brokolici, probiotikách je Chioska Masticha.

Helicobacter pylori je gramnegatívna baktéria kolonizujúca žalúdočnú sliznicu človeka. Prevalencia výskytu sa odhaduje na 60 - 70 %. 

Najčastejšie sa nakazíme od infikovaného človeka, alebo použitím znečisteného riadu. V prevencii ochorenia zohráva najdôležitejšiu úlohu dôkladná hygiena. H. pylori napáda aj našich domácich miláčikov (psov a mačky), ale patogénny je iba pre človeka.

Infekcia môže prebiehať úplne bez príznakov, alebo môže byť sprevádzaná rôznymi dyspeptickými ťažkosťami ako pálením záhy, bolesťou za hrudnou kosťou, refluxom, poruchami trávenia, nevoľnosťou, nafukovaním, úbytkom hmotnosti atď. Tiež sa dáva do súvislosti s výskytom atopických ekzémov a niektorých typov kožných ochorení.

Uvedené problémy môžu prerásť až do chronickej gastritídy, vredovej choroby dvanástnika, MALT-lymfómu, karcinómu žalúdka a pod. V súvislosti s rizikom vzniku karcinómu žalúdka je považovaný za karcinogén I. triedy.

Infekcia H. pylori je najčastejšie diagnostikovaná zo vzoriek žalúdočnej sliznice odobratých pri endoskopickom vyšetrení. Na diagnostiku  je možné využiť aj neinvazívne spôsoby a to dychový test, detekciu antigénu HPSA v stolici, alebo sérologické vyšetrenie.

Liečba pozostáva z kombinácie antibiotík a inhibítorov protónovej pumpy.

 Prírodným pomocníkom pri liečbe infekcie H. pylori  je aj Chioska Masticha. Je to živica získaná zo stromu  Pistacia Lentiscus rastúceho na gréckom ostrove Chios v Egejskom mori. Vyznačuje sa protizápalovými, antibakteriálnymi a antimykotickými účinkami. Využíva sa ako podporný prírodný prostriedok pri liečbe a v prevencii infekcie žalúdka spôsobenej Helicobacterom pylori. Zároveň je dokázané, že pre svoje protizápalové účinky zlepšuje kvalitu ústnej hygieny. Prebiehajú aj štúdie so zameraním na účinky mastichy pri liečbe zápalových ochorení črevného traktu vrátane Morbus Crohn.

 

Použitá literatúra:

Kaliora, A, C, et al.: Chios mastic treatment of patients with active Crohn’s disease/, World J Gastroenterol 2007 February 7; 13(5): 748-753.

Paraschos, S., et al.: In Vitro and In Vivo Activities of Chios Mastic Gum Extracts and Constituents against Helicobacter pylori. Antimicrobial agents and chemotherapy.  2007(2). 551–559.

Ansari et al.: Pistacia  Lentiscus: A review on  Phytochemistry and Pharmacological Properties.  Int J Pharm Pharm Sci, Vol 4, Suppl 4, 16-20.

Vojtíšková, J.: Helicobacter pylori- stále aktuální v podmínkách všeobecné praxe. Medicína pro praxi. 2005. Apríl; 169 – 171.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.