logo

Genetika a výživa

Čo prezradí osobná genetická analýza Genoskop Línia a prečo môže byť prínosom pre výživové poradenstvo?

Genetika a výživa

Základné charakteristiky nášho metabolizmu sú zakódované v DNA. To je fakt, ktorý dnes nikto nespochybňuje. Faktom ale je aj to, že určité genetické dispozície vieme do značnej miery ovplyvniť životným štýlom a to ako v pozitívnom, tak aj v negatívnom smere. Dôležité preto je citlivo vyhodnotiť, ktoré odporúčania sú pre nás prínosom a nepodliehať rôznym „zaručeným diétam“.

Neexistuje všeobecne platný model výživy a pohybovej aktivity, ktorý by bol ideálny pre všetkých bez rozdielu. Všetci máme svoje individuálne výživové preferencie a požiadavky. Pre ideálne nastavenie jedálnička je vhodné tieto rozdiely zohľadňovať. Podobne to platí aj v oblasti pohybovej aktivity.

Už tradičné východné medicíny ako tradičná čínska medicína alebo ajurvéda mali vypracovaný presný postup otázok a pozorovaní, ktoré dokázali tieto rozdiely zachytiť a tak umožnili vytvoriť súbor výživových a pohybových odporúčaní zohľadňujúci „konštitučnú charakteristiku jedinca“.

S rozvojom modernej vedy dostávame do rúk možnosti pre stále detailnejšie analýzy metabolických procesov a to v podobe od biochemických analýz až po diagnostiku na úrovni jednotlivých génov.

Osobná genetická analýza Genoskop Línia je zameraná na určité vybrané genetické dispozície (vlohy) súvisiace s metabolizmom a pohybovou aktivitou.

Prezradí viac o metabolizme tukov a tendencii ukladať si ich do zásoby. Analyzuje vlohy súvisiace s potrebou vyšších dávok sacharidov, so zvýšenou chuťou na sladké alebo s vnímavosťou horkej chuti a tým k prirodzenému odmietaniu niektorých druhov zeleniny.

Súčasťou osobnej genetickej analýzy je aj testovanie dispozícií k vytrvalostným, alebo rýchlostným športom a vzťah k závislostiam.

Vo výslednej správe nájdete vzorový jedálniček, konkrétne odporúčania pre váš redukčný program a veľa ďalších rád týkajúcich sa výživy a niektorých potravín.

Gény ovplyvňujú tvar postavy a energetický metabolizmus na úrovni približne 40 - 60 %.

Zvyšok je nás a na našom životnom štýle, ktorý si vieme optimálne prispôsobiť individuálnym požiadavkám aj za pomoci genetiky.

Podrobné informácie ohľadom genetickej analýzy Genoskop Línia nájdete TU.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Genoskop Línia - DNA test Genoskop Línia
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.