logo

História ukrytá v DNA

Aj Vy ste si už položili otázku „Odkiaľ pochádzajú moji predkovia?“ Stáva sa Vám, že k niektorým krajinám, alebo mentalite jej obyvateľov Vás to ťahá viac? Cítite sa lepšie v prímorských oblastiach v spoločnosti temperamentných ľudí, alebo Vám vyhovuje chladné podnebie severu?

Venujete sa tvorbe rodokmeňa, ale históriu svojich predkov ste zmapovali len do obdobia 100 až 200 rokov dozadu? Túžite sa dozvedieť viac? Jednou z možností, ktorá Vám dokáže pomôcť odhaliť ďalekú históriu Vašich predkov je genetická genealógia.

Genetická genealógia dokáže zistiť geografický pôvod Vašich predkov, určiť migračné trasy a zastúpenie určitej haploskupiny v jednotlivých krajinách. Jedná sa ale o informácie mapujúce históriu tisíce rokov dozadu.

Aké vzorky biologického materiálu sú potrebné pre DNA analýzu?

Analýza prebieha na vzorkách DNA odobratých sterom zo sliznice ústnej dutiny.

Skúmať je možné otcovskú aj materskú líniu. Čo to znamená?

Každý človek získava polovicu genetickej informácie od matky a polovicu od otca. Genetické testovanie v súvislosti s genetickou genealógiou je realizované na vzorkách mt-DNA (mitochondriálna DNA) a na DNA Y- chromozómu.

Y-chromozóm sa vyskytuje len u mužov a dedí sa z otca na syna. Ženy tento chromozóm nemajú, preto pri požiadavke testu pôvodu po otcovskej línii je potrebné dodať vzorku pokrvne príbuzného muža (otec, brat, strýko - otcov brat).

Analýza otcovskej línie prebieha v tzv. nerekombinujúcej sa časti Y-chromozómu a poskytuje nám informáciu na základe ktorej je osoba priradená k určitej haploskupine. Jednotlivé haploskupiny sú charakteristické pre určité geografické oblasti. Napríklad na Slovensku je najčastejšia haploskupina  Y-chromozómu s názvom R1a. Nositeľom haploskupiny R1a je napr. americký herec Tom Hanks.

Podobné výsledky získate aj testovaním materskej línie. Analýza prebieha na mitochondriálnej DNA, ktorú dedíme po matke a nájdeme ju u mužov aj u žien. Testovanie mt – DNA je teda možné realizovať u oboch pohlaví.

Najčastejšie sa vyskytujúcou haploskupinou mitochondriálnej DNA na Slovensku je haploskupina H (Helena). Nositeľkou haploskupiny H bola napr. Mária Terézia.

Bližšie informácie o jednotlivých haploskupinách nájdete v článku Genetická genealógia -  aké tajomstvá ukrývajú naše gény? 

https://www.genovital.sk/genetika-clanky/geneticka-genealogia

Čo teda môžete očakávať od DNA analýzy zameranej na genetickú genealógiu?

Získate informáciu o haplotype vašej DNA a o haploskupine ku ktorej na základe analýzy DNA patríte.

Zároveň výsledok obsahuje popis danej  haploskupiny s mapou migračných ciest a s percentuálnym výskytom jej nositeľov v určitých geografických oblastiach.


Súvisiace produkty

Novinka
Top
Akcia
Mt-GenoGraf ® test Mt-GenoGraf ® test
Novinka
Top
Akcia
Y-GenoGraf® test Y-GenoGraf® test
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.