logo

Kadidlovník (Boswellia serrata)

Kadidlovník pílovitý (Boswellia serrata) je exotický strom patriaci do čeľade Burseraceae. Poskytuje živicu-kadidlo (olibanum). Živica je známa hlavne kvôli svojej charakteristickej vôni. Obsahuje silice, sacharidy, ale hlavne boswellové kyseliny, ktoré sú zodpovedné za protizápalové účinky.

Boswellia živica

Kadidlovník pílovitý (Boswellia serrata) je exotický strom patriaci do čeľade Burseraceae. Vyskytuje sa hlavne v oblasti Blízkého Východu, Indie, Afriky.

Kadidlovník poskytuje živicu-kadidlo (olibanum). Živica je známa hlavne kvôli svojej charakteristickej vôni. Obsahuje silice, sacharidy, ale hlavne tetracyklické a pentacyklické triterpény. K pentacyklickým triterpénom patria vysoko cenené boswellové kyseliny, ktoré sú zodpovedné za protizápalové účinky a sú dôležité v terapii chronických zápalov.

Boswellové kyseliny fungujú ako inhibítory syntézy leukotriénov. Leukotriény sú prozápalové mediátory. Pokiaľ sa ich tvorí nadbytok, dokážu spôsobiť chronický zápal.

Ďalší mechanizmus protizápalového účinku je inhibícia syntézy prostaglandínov. Prostaglandíny sú látky odvodené od kyseliny arachidonovej ktoré sa podobne ako leukotriény podieľajú na prozápalových reakciách. Pokiaľ sú tieto prozápalové látky syntetizované v nadbytku, tiež môžu prispievať k vzniku chronického zápalu.

Koncentráty boswellových kyselín sú používané ako podporná terapia pri osteoartritídach, reumatoidnej artritíde, reumatizme, burzitíde, tendinitíde. Zmierňujú bolesť, potláčajú zápal a degradáciu kĺbovej chrupavky. Účinné sú aj pri astme, ulceratívnej kolitíde a IBD.

 
Literatúra:

1. Košťálová, D., Fialová, S., Račková, L.: Fytoterapia v súčasnej medicíne. Osveta 2012. ISBN 978-80-8063-384-4.

2. Petříková, G.: Možnosti fytoterapie u vybraných črevných zápalových ochoreniach. Farmaceutická fakulta Masarykova univerzita 2023.

3. Opletal, L.: Prírodné látky a ich biologická aktivita. Univerzita Karlova v Prahe 2016. ISBN 978-80-246-2084-8.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.