logo

Vysoký krvný tlak a výživa

Vysoký krvný tlak patrí v súčasnosti medzi najčastejšie ochorenia. Zvýšenie krvného tlaku je vo významnej miere ovplyvňované nesprávnou životosprávou a každodenným stresom...

Vysoký krvný tlak patrí v súčasnosti medzi najčastejšie ochorenia. Zvýšenie krvného tlaku je vo významnej miere ovplyvňované nesprávnou životosprávou a každodenným stresom. Práve v týchto prípadoch zohráva dôležitú úlohu nefarmakologická podporná terapia pozostávajúca zo zmeny spôsobu stravovania, eliminácie stresu a zvýšenia pohybovej aktivity.

Aké sú hodnoty normálneho krvného tlaku a kedy hovoríme o hypertenzii?

Krvný tlak je u dospelého človeka na úrovni cca 120/80 mm Hg. Podľa kritérií WHO považujeme za arteriálnu hypertenziu opakované zvýšenie krvného systolického tlaku ≥ 140 mm Hg a/alebo diastolického tlaku ≥ 90 mm Hg, zisteného minimálne z 2 až 3 meraní. Pri orientačnom monitorovaní krvného tlaku môžu byť dobrým pomocníkom okrem klasického tlakomeru aj smart hodinky s funkciou merania krvného tlaku.

Aké sú časté varovné signály upozorňujúce na zvýšený krvný tlak?

Stáva sa, že arteriálna hypertenzia nespôsobuje takmer žiadne ťažkosti. Vtedy hovoríme o asymptomatickej hypertenzii. Zvýšenie krvného tlaku sa však môže prejavovať v podobe bolestí hlavy, závraťou, hučaním v ušiach, búchaním srdca, krvácaním z nosa, nezvyčajnou únavou, mravenčením v končatinách.

Aké sú príčiny arteriálnej hypertenzie?

Arteriálnu hypertenziu delíme na primárnu (esenciálnu), ktorej príčinu nepoznáme. Esenciálna hypertenzia predstavuje asi 90 % všetkých prípadov. Sekundárna (symptomatická) hypertenzia vzniká v dôsledku iného ochorenia. Výskyt sekundárnej hypertenzie sa pohybuje na úrovni 10 %.

Aké sú najčastejšie rizikové faktory arteriálnej hypertenzie?

Medzi rizikové faktory podieľajúce sa na vzniku arteriálnej hypertenzie patria genetické predispozície, pohlavie a vek. Jedná sa o vnútorné faktory ktoré ovplyvniť nedokážeme.

Medzi najdôležitejšie faktory vonkajšieho prostredia patrí nedostatočná fyzická aktivita, nadváha, strava bohatá na sodík, nedostatočný príjem draslíka v potrave, konzumácia alkoholu, fajčenie a stres. Nefarmakologická podporná terapia je založená práve na eliminácii týchto rizikových faktorov.

Aké sú hlavné odporúčania v prevencii hypertenzie?

V oblasti výživy sa odporúča obmedziť príjem soli na max. 5 g/deň. Pri varení používať na ochutenie rôzne druhy byliniek, cesnak a cibuľu a pripravené jedlá už nesoliť. Vysoké množstvá tzv. skrytej soli obsahujú mäsové výrobky, pečivo, syry, instantné polievky, zmesi korenia a pod. Naopak nízky obsah sodíka majú všetky druhy čerstvého ovocia a zeleniny, ovsené vločky a ďalšie obilniny (napr. ryža, pohánka, kukurica, amarant, pšeno), múky, nekonzervované strukoviny, cestoviny, mlieko, jogurty, tvaroh.

Odporúča sa zvýšenie konzumácie ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok. Z minerálov je dôležitý predovšetkým dostatočný príjem draslíka. Krvný tlak ovplyvňuje aj vzájomný pomer sodíka a draslíka, ktorý by mal byť na úrovni 1:1. Na draslík je bohatá zelenina, paradajkový pretlak, huby, strukoviny, orechy, ovocie (tiež sušené), marhule, banány, citrusové plody, avokádo, čokoláda, celozrnné výrobky, ryža a droždie.

Odporúča sa znížiť príjem nasýtených tukov ktoré sú spájané s negatívnym pôsobením na srdcovo-cievny systém. Tuky by mali predstavovať 20-30% celkového denného energetického príjmu. Potrebné je obmedziť živočíšne tuky a naopak preferovať rastlinné. Nekonzumovať vyprážané jedlá, preferovať varenie, dusenie, alebo pečenie.

Dôležité je obmedziť konzumáciu alkoholu a fajčenie. V prípade nadváhy a obezity je dôležitá redukcia hmotnosti. Veľmi dôležitá je vhodná pohybová aktivita a to minimálne 30 min denne (chôdza, cyklistika, plávanie a pod.), relaxačné cvičenia (Jóga, Qi Gong).

Výživové doplnky

Z bylinných produktov je odporúčaný cesnak, ktorý znižuje miernu hypertenziu, pomáha znižovať hladinu tuku v krvi a pomáha v prevencii aterosklerózy

Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky, zlepšujú pružnosť ciev.

Koenzým Q10 má významné antioxidačné účinky, podieľa sa na znižovaní krvného tlaku.

Tradičná čínska medicína odporúča pri zvýšenom tlaku v počiatočných štádiách bylinnú zmes Tian Ma Gou Teng Wan, ktorá je dostupná v podobe výživového doplnku v našom e-shope.

Z minerálnych látok ovplyvňujúcich krvný tlak je okrem sodíka a draslíka dôležitý príjem vápnika a horčíka a to hlavne ich pomerné zastúpenie ktoré by malo byť ideálne v pomere 2,5 : 1.

Literatúra

Brack M.: Vysoký krvný tlak, SPN-Mladé letá, 2010. SBN978-80-10-01847-5.

Svačina Š.: Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.

 

 

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.