logo

Keď sa nedarí otehotnieť - aké môžu byť príčiny?

Poruchy plodnosti môžu byť spôsobené genetickými faktormi a to zmenami na úrovni chromozómov alebo mutáciami na úrovni samotných génov.

V posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame s výskytom porúch plodnosti. V týchto prípadoch pomerne úspešne podáva pomocnú ruku reprodukčná medicína.

Poruchy plodnosti môžu mať mnoho príčin. Často sa jedná o nepriechodnosť vajcovodov, funkčné poruchy maternice, hormonálne poruchy, infekcie. Často za poruchami plodnosti stojí psychická záťaž, stres alebo imunologické dôvody - imunitná reakcia organizmu ženy proti spermiám, nadváha alebo naopak nízka telesná hmotnosť.

Za neplodnosťou páru môže byť aj mužská sterilita, poruchy spermatogenézy s tvorbou nefunkčných a nepohyblivých spermií.

Poruchy plodnosti môžu byť spôsobené aj genetickými faktormi a to zmenami na úrovni chromozómov alebo mutáciami na úrovni samotných génov. Sprievodnými znakmi genetických príčin sú často potraty v prvom trimestri tehotenstva alebo neschopnosť donosiť životaschopné dieťa. Z pohľadu cytogenetiky sa môže jednať o prípady kedy jeden z partnerov je nositeľom tzv. vyváženej chromozómovej translokácie.

Nositeľ takejto genetickej zmeny je fenotypovo zdravý, ale jeho pohlavné bunky - gaméty nesú nekompletnú alebo naopak duplicitnú časť genetického materiálu, čo môže mať za následok postihnutie plodu alebo stratu plodnosti. V takýchto prípadoch je odporúčané cytogenetické vyšetrenie karyotypu.

 

Bližšie informácie o možnosti cytogenetického vyšetrenia pre samoplatcov nájdete na stránke Laboratória Genovital: www.nipd.sk

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.