Kyselina listová – prečo je v tehotenstve dôležitá?
Kyselina listová je známa aj pod označením vitamín B9. Zvýšená potreba kyseliny listovej je v období tehotenstva. Je nevyhnutná pre správne delenie buniek a tým pre správny vývoj bábätka. Dostatočný príjem kyseliny listovej je dôležitý pre normálnu krvotvorbu.
![Tehotenstvo](https://genovital.sk/image/455/pregnant-gf8a714e53_640.jpg)
Kyselina listová je známa aj pod označením vitamín B9. Je nevyhnutná pre syntézu DNA. Je mimoriadne dôležitá v tkanivách s vysokou mitotickou aktivitou, to znamená v tkanivách s rýchlo sa deliacimi bunkami.
Zvýšená potreba kyseliny listovej je v období tehotenstva. Je nevyhnutná pre správne delenie buniek a tým pre správny vývoj bábätka. Dostatočný príjem kyseliny listovej je dôležitý aj pre normálnu krvotvorbu.
Nedostatok vitamínu B9 v tehotenstve je spájaný s vývinom rázštepu neurálnej trubice, so spontánnymi potratmi, spomalením rastu plodu, ale aj s predčasným pôrodom [1].
Denná potreba kyseliny listovej sa u dospelého človeka pohybuje v rozmedzí od 100–200 µg [2]. Podľa niektorých literárnych údajov až 60 % žien trpí nedostatkom tohto vitamínu. Pre ženy ktoré chcú otehotnenieť je odporúčaná denná dávka kyseliny listovej na úrovni 400–500 µg/deň, ideálne už 3 mesiace pred plánovaným otehotnením. Dostatočný príjem kyseliny listovej je potom nevyhnutný aj počas celej doby tehotenstva. Predovšetkým počas prvých troch mesiacov tehotenstva je vhodné príjem ešte zvýšiť. V prípade rizikového tehotenstva je možné užívať až 4 mg kyseliny listovej denne [1]. Pri užití vysokých dávok sa kyselina listová rýchlo vylučuje močom.
Kyselinu listovú nájdete v potravinách ako je zelenina (koreňová, listová), vajciach, vnútornostiach, celozrných obilovinách, orechoch a ovocí. Pri príprave pokrmov je potrebné myslieť na to, že kyselina listová je termolabilná, to znamená, že sa ničí počas tepelnej úpravy. Preto je pre dostatočný príjem dôležitá konzumácia surovej zeleniny a ovocia.
Dostatočná hladina vitamínu B9 je dôležitá nie len v tehotenstve. Deficit kyseliny listovej súvisí so vznikom megaloblastovej anémie, ktorá sa prejavuje slabosťou, postihnutím zažívacieho traktu, zápalovými zmenami slizníc ústnej dutiny. Pri nedostatku kyseliny listovej stúpa aj koncentrácia homocysteínu v plazme [1].
Obsah kyseliny listovej v niektorých potravinách (mg/100g) [2].
múka sójová - 318
kuracia pečeň - 240
špenát - 193
ryža lúpaná -192
pečeň hovädzia - 145
brokolica -130
burské orechy - 106
mandle lúpané 96
múka ražná - 78
vajcia slepačie - 65
pšeničný chlieb - 62
karfiol -55
múka pšeničná – 54
Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. V prípade otázok môžete využiť našu ONLINE PORADŇU
alebo e-mail: info@genovital.sk
Na konzultáciu je potrebné sa objednať vopred.
Literatúra:
1. Zlatohlávek, L.et al:Klinická dietologie a výživa.Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
2. Sobotka,L.: Vitamíny. Interní medicína pro praxi 2003/2.