logo

Genetika

Vypadávanie vlasov a farmakogenetika

Čo je to farmakogenetika a aký je jej prínos pre liečbu alopécie (vypadávanie vlasov)? Prečo je TrichoTest™ významným pomocníkom pri liečbe niektorých typov vypadávania vlasov?
čítaj viac

Rakovina a dedičnosť

Ako vzniká rakovina? Čo je podstatou tohto ochorenia? Akú úlohu pri vzniku rakoviny zohrávajú gény? Môže byť rakovina dedičná? Kedy hovoríme o dedičných nádorových syndrómoch? Čo zisťujú genetické testy so zameraním na dedičné nádorové ochorenia?
čítaj viac

Turnerov syndróm - diagnostika a terapia

Turnerov syndróm je genetické ochorenie ktoré postihuje ženy. Príčinou tohto ochorenia je úplne, alebo čiastočne chýbajúci chromozóm X.
čítaj viac

Genetická genealógia - aké tajomstvá ukrývajú naše gény?

Zaujímate sa o históriu Vášho rodu? Už ste sa stretli s pojmom genetická genealógia a dočítali ste sa o haploskupinách? Ak sa v tejto oblasti podrobne neorientujete prinášame aspoň stručný pohľad do uvedenej problematiky.
čítaj viac

Klinefelterov syndróm a mužská neplodnosť

Klinefelterov syndróm je jedným zo syndrómov spojených so zmenami v počte pohlavných chromozómov a je tiež jedným z dôvodov mužskej neplodnosti.
čítaj viac

Cytogenetické vyšetrenie karyotypu - aké informácie poskytne?

Kedy je vhodné cytogenetické vyšetrenie? Aké informácie vieme získať vyšetrením karyotypu?
čítaj viac

Keď sa nedarí otehotnieť - aké môžu byť príčiny?

Poruchy plodnosti môžu byť spôsobené genetickými faktormi a to zmenami na úrovni chromozómov alebo mutáciami na úrovni samotných génov.
čítaj viac

Mužská neplodnosť z pohľadu genetiky

Medzi príčiny mužskej neplodnosti z pohľadu genetiky patria zmeny v počte pohlavných chromozómov, chromozómové translokácie, mikrodelécie Y chromozómu a rôzne mutácie génov riadiacich reprodukčný systém.
čítaj viac

Akútne leukémie: význam genetiky v diagnostike onkologických ochorení

Genetická diagnostika nie je len o vrodených genetických ochoreniach a prenatálnej diagnostike. Zohráva nezastupiteľnú úlohu aj v diagnostike onkologických ochorení.
čítaj viac

Genetika intolerancie laktózy

Prečo niekto toleruje konzumáciu mlieka bez problémov aj vo vyššom veku a prečo niekto túto schopnosť stráca?
čítaj viac

Genetika a výživa

Čo prezradí osobná genetická analýza Genoskop Línia a prečo môže byť prínosom pre výživové poradenstvo?
čítaj viac

Rýchlostné, alebo vytrvalostné športy?

Aktiníny sú špecifické svalové proteíny, ktorých jednotlivé typy a ich zastúpenie zohráva dôležitú úlohu v oblasti rýchlostných, alebo vytrvalostných športových aktivít. Aké informácie poskytne DNA analýza génu ACTN3 ktorý sa nazýva aj "gén pre rýchlosť"?
čítaj viac

História ukrytá v DNA

Aj Vy ste si už položili otázku „Odkiaľ pochádzajú moji predkovia?“ Stáva sa Vám, že k niektorým krajinám, alebo mentalite jej obyvateľov Vás to ťahá viac? Cítite sa lepšie v prímorských oblastiach v spoločnosti temperamentných ľudí, alebo Vám vyhovuje chladné podnebie severu?
čítaj viac

Testy otcovstva - ako prebieha vyšetrenie v laboratóriu?

O testoch otcovstva každý z Vás už určite veľa počul. Rozmýšľali ste niekedy ako sa takéto testovanie robí prakticky v laboratóriu? Poďte so mnou na exkurziu do genetického laboratória.
čítaj viac

Odber biologického materiálu

Odber biologického materiálu je možný aj v pohodlí domova. V prípade nejasností Vám radi poradíme. Odberovú sadu Vám pošleme, alebo si ju môžete osobne vyzdvihnúť v priestoroch našej prevádzky v Prešove. Odberová sada, ktorú Vám pošleme na základe objednávky testu, obsahuje sprievodku k vzorkám, návod na odber a sadu dvoch skúmaviek a kefiek ku každej testovanej osobe.
čítaj viac

Často kladené otázky

Odpovedáme na otázky, ktoré sa ohľadom genetických testov pýtate najčastejšie.
čítaj viac
| Blog / Genetika
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.