logo

Blog

Akútne leukémie: význam

Genetická diagnostika nie je len o vrodených genetických ochoreniach a prenatálnej diagnostike. Zohráva nezastupiteľnú úlohu aj v diagnostike onkologických ochorení.
čítaj viac

Genetika intolerancie laktózy

Prečo niekto toleruje konzumáciu mlieka bez problémov aj vo vyššom veku a prečo niekto túto schopnosť stráca?
čítaj viac

Genetika a výživa

Čo prezradí osobná genetická analýza Genoskop Línia a prečo môže byť prínosom pre výživové poradenstvo?
čítaj viac

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je baktéria napádajúca žalúdočnú sliznicu človeka. Prevalencia výskytu sa odhaduje na 60 - 70 %. Prírodným pomocníkom pri liečbe a prevencii infekcie je popri cesnaku, brokolici, probiotikách je Chioska Masticha.
čítaj viac

β-glukány húb a imunita

β-glukány húb pôsobia v aktivácii imunitného systému a tým prispievajú k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu...
čítaj viac

Trápi vás osteoporóza? Ako jej predchádzať?

Osteoporózou nazývame ochorenie ktoré sa vyznačuje znížením kostnej denzity. To znamená, že sa zmenšuje hustota kostnej hmoty.
čítaj viac

Poruchy srdcového rytmu - Aké sú riziká?

Fibrilácia predsiení je najčastejšou formou arytmie, ktorá je spojená so zvýšenou chorobnosťou aj úmrtnosťou. Pre fibriláciu predsiení sú charakteristické tzv. chaotické elektrické impulzy. Pri takomto stave predsiene pracujú mimoriadne rýchlo a nepravidelne. Následkom fibrilácií krv v predsieni srdca prúdi pomalšie a má tendenciu zrážať sa, čo môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu, alebo ak sa dostane do končatín môže spôsobiť ischémia končatín.
čítaj viac

Opary na perách – príčina a prevencia

Opary na perách – čo ich spôsobuje? Prečo problém s opakujúcim sa oparom trápi niekoho častejšie a u iných sa vyskytne len sporadicky, prípadne vôbec?
čítaj viac

Železo v ľudskom organizme

Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
čítaj viac

Hojenie rán a výživa

Ako výživa ovplyvňuje hojenie? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať pri tvorbe jedálnička v prípade problémov s hojením rán?
čítaj viac

Zdravé oči a výživa

Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu. Karotenoidy chránia zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi.
čítaj viac

Srdcovo-cievne ochorenia - riziká a prevencia

Výnimočnú úlohu v prevencii srdcovo – cievnych ochorení zohrávajú omega – 3 mastné kyseliny ...
čítaj viac

Strukoviny vo výžive

Strukoviny ako súčasť stravy poznáme už tisícročia. Sú bohatým zdrojov rastlinných proteínov, ale aj antinutričných látok.
čítaj viac

Výživa a akné

Predispozícia k tvorbe akné je daná geneticky. Okrem genetiky sa na rozvoji podieľajú aj epigenetické faktory a vplyv prostredia. Intenzitu prejavov akné vieme do značnej miery ovplyvniť aj správnym zložením stravy.
čítaj viac

Vitamín D – prečo je potrebný?

Aké sú funkcie vitamínu D? Ako vzniká a akú úlohu pri tom zohráva slniečko? Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
čítaj viac

REISHI, SHIITAKE, CORDYCEPS - pre podporu imunity

Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.
čítaj viac

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je v súčasnosti stále častejšie spomínaná diagnóza. Zásadnú úlohu tu zohráva signálna molekula histamín...
čítaj viac

Rýchlostné, alebo vytrvalostné športy?

Aktiníny sú špecifické svalové proteíny, ktorých jednotlivé typy a ich zastúpenie zohráva dôležitú úlohu v oblasti rýchlostných, alebo vytrvalostných športových aktivít. Aké informácie poskytne DNA analýza génu ACTN3 ktorý sa nazýva aj "gén pre rýchlosť"?
čítaj viac
Strana 1 / 2
| Blog
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.