logo

Blog

Železo v ľudskom organizme

Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
čítaj viac

Hojenie rán a výživa

Ako výživa ovplyvňuje hojenie? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať pri tvorbe jedálnička v prípade problémov s hojením rán?
čítaj viac

Zdravé oči a výživa

Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu. Karotenoidy chránia zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi.
čítaj viac

Strukoviny vo výžive

Strukoviny ako súčasť stravy poznáme už tisícročia. Sú bohatým zdrojov rastlinných proteínov, ale aj antinutričných látok.
čítaj viac

ŽENŠEN

ŽENŠEN je známy ako tonikum a adaptogén. Je častý v bylinných zmesiach tradičnej čínskej medicíny. V bylinkárstve sa využíva hlavne koreň, ktorý obsahuje cenné ginsenosidy (panaxosidy), polysacharidy, silice, peptidy, vitamíny, aminokyseliny, flavonoidy a minerálne látky.
čítaj viac

Chuť na sladké – prečo vzniká a ako ju potlačiť?

Prečo je zvýšená chuť na sladké tak častá a čo ju spôsobuje? Prečo sladkostiam tak často nevieme odolať?
čítaj viac

Vitamín D – prečo je potrebný?

Aké sú funkcie vitamínu D? Ako vzniká a akú úlohu pri tom zohráva slniečko? Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
čítaj viac

Výživa a akné

Predispozícia k tvorbe akné je daná geneticky. Okrem genetiky sa na rozvoji podieľajú aj epigenetické faktory a vplyv prostredia. Intenzitu prejavov akné vieme do značnej miery ovplyvniť aj správnym zložením stravy.
čítaj viac

REISHI, SHIITAKE, CORDYCEPS - pre podporu imunity

Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.
čítaj viac

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je v súčasnosti stále častejšie spomínaná diagnóza. Zásadnú úlohu tu zohráva signálna molekula histamín...
čítaj viac

Zlatovka previslá – nielen ako okrasný ker…

Zlatovka previslá / Forsythia suspenza / je známa hlavne ako okrasná drevina. Možno menej známa informácia je, že zlatovka previslá sa používa aj ako liečivá rastlina...
čítaj viac

Kyselina listová – prečo je v tehotenstve dôležitá?

Kyselina listová je známa aj pod označením vitamín B9. Zvýšená potreba kyseliny listovej je v období tehotenstva. Je nevyhnutná pre správne delenie buniek a tým pre správny vývoj bábätka. Dostatočný príjem kyseliny listovej je dôležitý pre normálnu krvotvorbu.
čítaj viac

Vysoký krvný tlak – tipy pre stravovanie

Vhodné stravovanie a výber výživových doplnkov patria k nefarmakologickej terapii, ktorá má významný vplyv na úspešnosť liečby hypertenzie...
čítaj viac

Vysoký krvný tlak a výživa

Vysoký krvný tlak patrí v súčasnosti medzi najčastejšie ochorenia. Zvýšenie krvného tlaku je vo významnej miere ovplyvňované nesprávnou životosprávou a každodenným stresom...
čítaj viac

7 tipov ako podporiť imunitu počas jesenných dní

Jeseň je tu a s ňou aj zmeny počasia – kratšie a chladnejšie dni, menej slnečných lúčov, viac daždivých a veterných dní. To všetko v nemalej miere ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako sa na tieto zmeny pripraviť? Ako posilniť imunitu? Na ktoré vitamíny, bylinky a huby by sa nemalo zabúdať?
čítaj viac

Zvýšený cholesterol a výživa

Prečo je dôležité predchádzať zvýšenej hladine cholesterolu? Ako si upraviť jedálniček a pohybovú aktivitu? Na ktoré potraviny by sa nemalo zabúdať?
čítaj viac

Cukrovka a stravovanie: Viete na čo si dať pozor?

Ochorenie cukrovka sa nachádza na vrchole rebríčka najčastejších, najzávažnejších a ekonomicky najnáročnejších chronických chorôb na celom svete. Je nevyliečiteľná a i keď ovplyvňuje každodenný život chorého, jej samotný priebeh a prognóza je nami do veľkej miery ovplyvniteľná.
čítaj viac

Močové cesty–podpora z prírody

Infekcie močových ciest patria popri respiračných ochoreniach k najrozšírenejším typom infekcií. Aké bylinky sú odporúčané pre podporu močových ciest?
čítaj viac
Strana 1 / 8
| Blog
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.