logo

Zdravie

Jujuba v bylinkárstve aj v kuchyni

Plody a semená jujuby sú súčasťou mnohých bylinných receptúr tradičnej čínskej medicíny. Plody sú známe aj v gastronómii pod názvom „čínske, alebo červené ďatle“.
čítaj viac

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je v súčasnosti stále častejšie spomínaná diagnóza. Zásadnú úlohu tu zohráva signálna molekula histamín...
čítaj viac

Bylinné zmesi tradičnej čínskej medicíny a ich formy

Bylinky tradičnej čínskej medicíny vo forme odvaru, san, wan, pian... O aké formy spracovania bylín sa jedná a ako sa v tom vyznať?
čítaj viac

Goji pre krásu a vitalitu

Kustovnica čínska (Lycium chinense), čínsky Gou Qi Zi u nás známa pod názvom Goji je vo svete stále populárnejšia ako zdroj veľkého množstva zdraviu prospešných vitamínov a minerálov.
čítaj viac

Púpava a jej účinky

Púpava a jej využitie nielen v našom bylinkárstve. Púpava je súčasťou mnohých bylinných receptúr v tradičnej čínskej medicíne...
čítaj viac

Klimaktérium – podpora byliniek a výživy

Pri problémoch spojených s klimaktériom sú bylinky často významným pomocníkom...
čítaj viac

Angelika čínska – stručne z pohľadu moderných poznatkov

Angelika čínska (Angelica sinensis) patrí medzi najdôležitejšie bylinky tradičnej čínskej medicíny...
čítaj viac

Para orechy – prečo sú vo výžive dôležité ?

Para orechy obsahujú významné množstvo selénu, sú zdrojom vitamínu E, vápnika a horčíka...
čítaj viac

Schizandra čínska – stručne z pohľadu moderných poznatkov

Plody /Fructus Schisandrae / obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré majú adaptogénne účinky...
čítaj viac

REISHI, SHIITAKE, CORDYCEPS - pre podporu imunity

Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.
čítaj viac

Genetika intolerancie laktózy

Prečo niekto toleruje konzumáciu mlieka bez problémov aj vo vyššom veku a prečo niekto túto schopnosť stráca?
čítaj viac

Zdravé oči a výživa

Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu. Karotenoidy chránia zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi.
čítaj viac

CORDYCEPS – POKLAD TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY

Cordyceps sinensis, (čínsky názov: dōng chóng xià cǎo), je jednou z najvýznamnejších húb tradičnej čínskej medicíny.
čítaj viac

ŽENŠEN

ŽENŠEN je známy ako tonikum a adaptogén. Je častý v bylinných zmesiach tradičnej čínskej medicíny. V bylinkárstve sa využíva hlavne koreň, ktorý obsahuje cenné ginsenosidy (panaxosidy), polysacharidy, silice, peptidy, vitamíny, aminokyseliny, flavonoidy a minerálne látky.
čítaj viac

Výživa a akné

Predispozícia k tvorbe akné je daná geneticky. Okrem genetiky sa na rozvoji podieľajú aj epigenetické faktory a vplyv prostredia. Intenzitu prejavov akné vieme do značnej miery ovplyvniť aj správnym zložením stravy.
čítaj viac

Hliva ustricová - čo by sme o nej mali vedieť?

Obsahuje polysacharidy vrátane beta-glukánov (pleuran). Beta-glukány stimulujú imunitnú odpoveď organizmu a tým pôsobia v boji proti bakteriálnym, vírusovým a mykotickým infekciám. Prospievajú reparácii tkanív po chirurgických zákrokoch. Podieľajú sa na znižovaní hladiny cholesterolu.
čítaj viac

Vitamín D – prečo je potrebný?

Aké sú funkcie vitamínu D? Ako vzniká a akú úlohu pri tom zohráva slniečko? Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
čítaj viac

Chuť na sladké – prečo vzniká a ako ju potlačiť?

Prečo je zvýšená chuť na sladké tak častá a čo ju spôsobuje? Prečo sladkostiam tak často nevieme odolať?
čítaj viac
Strana 1 / 2
| Blog / Zdravie
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.