logo

Zdravie

Nedostatok horčíka-príznaky, príčiny a riešenia

Horčík (magnézium) je jedným z najdôležitejších minerálov v ľudskom organizme. Horčík sa podieľa na množstve biochemických reakcií. Pomáha regulovať svalovú a nervovú činnosť, udržiavať zdravie kostí, stabilizovať srdcový rytmus. Napriek jeho významu sa často stretávame s jeho nedostatkom.
čítaj viac

Chronická únava - príčiny, príznaky a riešenia

Chronická únava je stav charakterizovaný pretrvávajúcim pocitom únavy a vyčerpania, ktorý nie je zmiernený odpočinkom a môže výrazne ovplyvniť kvalitu každodenného života.
čítaj viac

Cukrovka a stravovanie: Viete na čo si dať pozor?

Ochorenie cukrovka sa nachádza na vrchole rebríčka najčastejších, najzávažnejších a ekonomicky najnáročnejších chronických chorôb na celom svete. Je nevyliečiteľná a i keď ovplyvňuje každodenný život chorého, jej samotný priebeh a prognóza je nami do veľkej miery ovplyvniteľná.
čítaj viac

Alergie z pohľadu čínskej medicíny

Tradičná čínska medicína vníma každé ochorenie ako narušenie harmónie a rovnováhy organizmu. Tak je to aj v prípade alergií.
čítaj viac

Kadidlovník (Boswellia serrata)

Kadidlovník pílovitý (Boswellia serrata) je exotický strom patriaci do čeľade Burseraceae. Poskytuje živicu-kadidlo (olibanum). Živica je známa hlavne kvôli svojej charakteristickej vôni. Obsahuje silice, sacharidy, ale hlavne boswellové kyseliny, ktoré sú zodpovedné za protizápalové účinky.
čítaj viac

Púpava lekárska

Púpava lekárska je známa ako burina ale aj ako významná liečivá rastlina. Vo fytoterapii sa používa koreň a vňať.
čítaj viac

Fialky pohľadom bylinkára aj moderných poznatkov

Fialky sú nežné kvietky ktoré priťahujú pozornosť svojou krásou a jemnou vôňou. Poznáme veľa druhov fialiek, ale asi najznámejšie sú fialka trojfarebná (Viola tricolor), fialka voňavá (Viola odorata), fialka roľná (Viola arvensis). V tradičnej čínskej medicíne je známa fialka tokijská (Viola yedoensis). Jej čínsky názov je Zi Hua Di Ding.
čítaj viac

Zvýšený cholesterol a výživa

Prečo je dôležité predchádzať zvýšenej hladine cholesterolu? Ako si upraviť jedálniček a pohybovú aktivitu? Na ktoré potraviny by sa nemalo zabúdať?
čítaj viac

Osteoporóza-výživa v prevencii a podpornej terapii

Osteoporóza je ochorenie vedúce k zníženiu hustoty kostnej hmoty. Rozhodujúci vplyv v prevencii a podpornej terapii má výživa a pohybová aktivita...
čítaj viac

Vitamín B12-funkcie, nedostatok, potravinové zdroje

Prečo je vitamín B12 potrebný? Aké sú prejavy nedostatku vitamínu B12? Ktoré potraviny sú zdrojom vitamínu B12?
čítaj viac

Kozinec blanitý-bylinka s tisícročnou tradíciou

Jedná sa o nenáročnú rastlinu z čeľade bôbovitých (Fabaceae), pochádzajúcu z Číny a Mongolska. Koreň rastliny je tísíce rokov využívaný v tradičnom bylinkárstve a je súčasťou množstva receptúr patriacich k zlatému pokladu tradičnej čínskej medicíny.
čítaj viac

Horčík (magnézium)-prečo je dôležitý?

Aký je význam horčíka (magnézia) v organizme? Aká je vstrebateľnosť horčíka a čo ju ovplyvňuje? Aké sú potravinové zdroje horčíka?
čítaj viac

Železo v ľudskom organizme

Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
čítaj viac

Hojenie rán a výživa

Ako výživa ovplyvňuje hojenie? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať pri tvorbe jedálnička v prípade problémov s hojením rán?
čítaj viac

Zdravé oči a výživa

Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu. Karotenoidy chránia zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi.
čítaj viac

Strukoviny vo výžive

Strukoviny ako súčasť stravy poznáme už tisícročia. Sú bohatým zdrojov rastlinných proteínov, ale aj antinutričných látok.
čítaj viac

ŽENŠEN

ŽENŠEN je známy ako tonikum a adaptogén. Je častý v bylinných zmesiach tradičnej čínskej medicíny. V bylinkárstve sa využíva hlavne koreň, ktorý obsahuje cenné ginsenosidy (panaxosidy), polysacharidy, silice, peptidy, vitamíny, aminokyseliny, flavonoidy a minerálne látky.
čítaj viac

Chuť na sladké – prečo vzniká a ako ju potlačiť?

Prečo je zvýšená chuť na sladké tak častá a čo ju spôsobuje? Prečo sladkostiam tak často nevieme odolať?
čítaj viac
Strana 1 / 3
| Blog / Zdravie
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.