Zdravie
Para orechy obsahujú významné množstvo selénu, sú zdrojom vitamínu E, vápnika a horčíka...
Plody /Fructus Schisandrae / obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré majú adaptogénne účinky...
Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu. Karotenoidy chránia zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi.
Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.
Cordyceps sinensis, (čínsky názov: dōng chóng xià cǎo), je jednou z najvýznamnejších húb tradičnej čínskej medicíny.
ŽENŠEN je známy ako tonikum a adaptogén. Je častý v bylinných zmesiach tradičnej čínskej medicíny. V bylinkárstve sa využíva hlavne koreň, ktorý obsahuje cenné ginsenosidy (panaxosidy), polysacharidy, silice, peptidy, vitamíny, aminokyseliny, flavonoidy a minerálne látky.
Bylinky tradičnej čínskej medicíny vo forme odvaru, san, wan, pian... O aké formy spracovania bylín sa jedná a ako sa v tom vyznať?
Predispozícia k tvorbe akné je daná geneticky. Okrem genetiky sa na rozvoji podieľajú aj epigenetické faktory a vplyv prostredia. Intenzitu prejavov akné vieme do značnej miery ovplyvniť aj správnym zložením stravy.
Obsahuje polysacharidy vrátane beta-glukánov (pleuran). Beta-glukány stimulujú imunitnú odpoveď organizmu a tým pôsobia v boji proti bakteriálnym, vírusovým a mykotickým infekciám. Prospievajú reparácii tkanív po chirurgických zákrokoch. Podieľajú sa na znižovaní hladiny cholesterolu.
Aké sú funkcie vitamínu D? Ako vzniká a akú úlohu pri tom zohráva slniečko? Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
Prečo niekto toleruje konzumáciu mlieka bez problémov aj vo vyššom veku a prečo niekto túto schopnosť stráca?
Prečo je zvýšená chuť na sladké tak častá a čo ju spôsobuje? Prečo sladkostiam tak často nevieme odolať?
Opary na perách – čo ich spôsobuje? Prečo problém s opakujúcim sa oparom trápi niekoho častejšie a u iných sa vyskytne len sporadicky, prípadne vôbec?
Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
Ako výživa ovplyvňuje hojenie? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať pri tvorbe jedálnička v prípade problémov s hojením rán?
Aj Vám sa občas stane, že porušíte zásady správne výživy? Cítite, že ste dali zabrať Vášmu tráveniu a chcete sa z tohto stavu rýchlo dostať? Čo v takomto prípade odporúča tradičná čínska medicína?
Strukoviny ako súčasť stravy poznáme už tisícročia. Sú bohatým zdrojov rastlinných proteínov, ale aj antinutričných látok.
Výnimočnú úlohu v prevencii srdcovo – cievnych ochorení zohrávajú omega – 3 mastné kyseliny ...