logo

Zdravie

REISHI, SHIITAKE, CORDYCEPS - pre podporu imunity

Mnohé zo známych, ale aj menej známych húb majú potvrdené priaznivé účinky pre ľudský organizmus. V tejto súvislosti sú často spomínané niektoré druhy húb pôvodom z Ázie napr. (SHIITAKE, REISHI, CORDYCEPS). Tieto druhy húb sú vysoko cenené pre svoju schopnosť podporovať imunitný systém.
čítaj viac

β-glukány húb a imunita

β-glukány húb pôsobia v aktivácii imunitného systému a tým prispievajú k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu...
čítaj viac

CORDYCEPS – POKLAD TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY

Cordyceps sinensis, (čínsky názov: dōng chóng xià cǎo), je jednou z najvýznamnejších húb tradičnej čínskej medicíny.
čítaj viac

Zdravé oči a výživa

Už naše babičky vravievali „ Jedzte mrkvu, budete mať dobrý zrak“. A mali pravdu. Karotenoidy chránia zrak pred škodlivým slnečným UV žiarením a voľnými radikálmi.
čítaj viac

Hojenie rán a výživa

Ako výživa ovplyvňuje hojenie? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať pri tvorbe jedálnička v prípade problémov s hojením rán?
čítaj viac

Železo v ľudskom organizme

Železo - metabolizmus, vstrebávanie, hemové a nehemové železo, zdroje železa v potravinách, železo vo forme výživových doplnkov.
čítaj viac

Opary na perách – príčina a prevencia

Opary na perách – čo ich spôsobuje? Prečo problém s opakujúcim sa oparom trápi niekoho častejšie a u iných sa vyskytne len sporadicky, prípadne vôbec?
čítaj viac

Vysoký krvný tlak – tipy pre stravovanie

Vhodné stravovanie a výber výživových doplnkov patria k nefarmakologickej terapii, ktorá má významný vplyv na úspešnosť liečby hypertenzie...
čítaj viac

Vitamín D – prečo je potrebný?

Aké sú funkcie vitamínu D? Ako vzniká a akú úlohu pri tom zohráva slniečko? Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
čítaj viac

Kyselina listová – prečo je v tehotenstve dôležitá?

Kyselina listová je známa aj pod označením vitamín B9. Zvýšená potreba kyseliny listovej je v období tehotenstva. Je nevyhnutná pre správne delenie buniek a tým pre správny vývoj bábätka. Dostatočný príjem kyseliny listovej je dôležitý pre normálnu krvotvorbu.
čítaj viac

Ako podporiť kvalitu spánku bylinkami a vhodnou stravou?

Aké sú najčastejšie dôvody zníženej kvality spánku? Prečo sa kvalita spánku zhoršuje vekom? Ako môže prispieť vhodná strava a bylinky k pokojnému spánku?
čítaj viac

Klimaktérium – podpora byliniek a výživy

Pri problémoch spojených s klimaktériom sú bylinky často významným pomocníkom...
čítaj viac

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je v súčasnosti stále častejšie spomínaná diagnóza. Zásadnú úlohu tu zohráva signálna molekula histamín...
čítaj viac

Genetika intolerancie laktózy

Prečo niekto toleruje konzumáciu mlieka bez problémov aj vo vyššom veku a prečo niekto túto schopnosť stráca?
čítaj viac

Strukoviny vo výžive

Strukoviny ako súčasť stravy poznáme už tisícročia. Sú bohatým zdrojov rastlinných proteínov, ale aj antinutričných látok.
čítaj viac

Hliva ustricová - čo by sme o nej mali vedieť?

Obsahuje polysacharidy vrátane beta-glukánov (pleuran). Beta-glukány stimulujú imunitnú odpoveď organizmu a tým pôsobia v boji proti bakteriálnym, vírusovým a mykotickým infekciám. Prospievajú reparácii tkanív po chirurgických zákrokoch. Podieľajú sa na znižovaní hladiny cholesterolu.
čítaj viac

Zlatovka previslá – nielen ako okrasný ker…

Zlatovka previslá / Forsythia suspenza / je známa hlavne ako okrasná drevina. Možno menej známa informácia je, že zlatovka previslá sa používa aj ako liečivá rastlina...
čítaj viac

Jujuba v bylinkárstve aj v kuchyni

Plody a semená jujuby sú súčasťou mnohých bylinných receptúr tradičnej čínskej medicíny. Plody sú známe aj v gastronómii pod názvom „čínske, alebo červené ďatle“.
čítaj viac
Strana 1 / 2
| Blog / Zdravie
Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.