logo

Farebný šalát s pečeným karfiolom a hummusom

Farebný šalát zaujímavý svojou chuťou a krásny na pohľad...

Použité suroviny:

Šalát

·       cuketa – nakrájať na mandolíne

·       cherry paradajky – rozrezať na polovicu

·       little gem šalát

·       uhorky – nakrájať na pozdĺžne plátky škrabkou alebo na mandolíne, stočiť do špirály

·       redkvičky – nakrájať na mandolínne

·       kapari – rozrezať na polovicu, nechať stopku

·       olivy

·       tmavé hrozno – rozrezať pozdĺžne na polovicu, vyzerá veľmi efektne

·       broskyne – nevynechať, dodajú šalátu výraznú chuť, nakrájať na tenké plátky

·       karfiol – rozobrať na malé floretky

Pečený karfiol

·       karfiol

·       soľ

·       cesnak/zázvor

·       chilli

·       lyžica dijonskej horčice

·       kefírové mlieko

·       cizrnová múka prípadne strúhanka panko

Hummus  (4 porcie)

·       500 g vareného cíceru

·       2 lyžice tahini

·       voda cca 75 ml

·       olivový olej cca 120 ml

·       cesnak

·       soľ

·       údená červená paprika, olivy nakrájané nadrobno

Dresing

·       lyžička (kávová)tahini

·       lyžica olivového oleja

·       2 lyžice vody

·       lyžica bieleho vínneho octa

·       lyžica medu alebo javorového sirupu

·       šťava z polovice limety

·       soľ

·       mleté čierne korenie

Postup prípravy:

Suroviny na šalát nakrájame, dáme na tanier, pridáme hummus, pečený karfiol a zalejeme dresingom.

Príprava pečeného karfiolu:

Karfiol rozoberieme na floretky, do misky nalejeme kefír, pridáme soľ, horčicu, čierne korenie, cesnak/zázvor, chilli. Do druhej misky dáme cizrnovú múku alebo panko. Floretky obaľujeme najprv v kefírovej zmesi, potom v cizrnovej múke/panko. Dáme na pekáč, posprejujeme olivovým olejom a necháme piecť cca 30 minút na 200 st.

Príprava hummusu:

Do mixéra dáme všetky ingrediencie a mixujeme do hladka.  Ak máte radšej riedšiu konzistenciu, pridajte viacej vody, ale postupne.  Hummus  možete ozdobiť uvarenou cizrnou, ktorú cca 10 minút upečiete v trúbe (môžete pridať ku koncu pečenia ku karfiolu)

Šalát môžete posypať popcornom z quinoy (na suchú rozpálenú panvicu vysypte quinou a hneď ako začne praskať, začnite miešať a vysypte do misky. Na šalát, ktorý je na obrázku bola okrem quinoy použitá aj červená ryža.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

 

 

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.