logo

Morčacie kari

Indická kuchyňa na tanieri. Harmónia chutí vytvorená kombináciou použitých ingrediencií, aromatických byliniek a korenín...

Použité suroviny

·       nakrájené morčacie prsia

Marináda:

·       citrónová šťava

·       biely jogurt

·       čerstvý nastrúhaný zázvor

·       cesnak alebo cesnaková pasta

·       korenie garam masala alebo kari – 2 lyžice

·       mletý koriander – 2 lyžice

·       kurkuma - 1 lyžica

·       chilli (môžeme vynechať)

·       soľ

Omáčka

·       ghee

·       cibuľa

·       cesnak alebo cesnaková pasta

·       čerstvý  nastrúhaný zázvor

·       vývar

·       garam masala alebo kari – 2 lyžice

·       mletý koriander 2 lyžice

·       kurkuma  - 1 lyžica

·       mletá červená paprika – 1 lyžička

·       mleté kešu orechy (nemusia byť)

·       hrsť hrozienok

·       kokosové mlieko alebo sladká smotana

Dochutenie

·       čerstvá koriandrová vňať

·       kešu ořechy

·       smažená cibuľka

Príloha: ryža

Postup prípravy:

Pripravíme si marinádu z jogurtu, citrónovej šťavy, garam masaly, kurkumy, koriandru, soli, nastrúhaného čerstvého zázvoru, pretlačeného cesnaku a chilli. Do marinády vložíme osolené nakrájené morčacie prsia a necháme minimálne 3 hodiny marinovat v chladničke ( najlepšie cez noc).

Mäso na panvici opečieme do hneda. Pripravíme základ na omáčku:  v hrnci rozpustíme ghee, osmažíme cibuľku do sklovita, pridáme cesnak, chilli, kurkumu, garam masalu a koriander, (zvýrazní sa chuť korenia ), ihneď zalejeme vývarom. Pridáme lyžicu červenej papriky, vložíme opečené mäsko a hrozienka.  Necháme pomaly variť cca 20 minút. Potom pridáme čerstvý nastrúhaný zázvor, pomleté kešu orechy, varíme ďalších 15 minút. Zahustíme kokosovým mliekom alebo sladkou smotanou, necháme pomaly variť ďalších  cca 10 minút. Omáčka pomalým varením získa hustotu a chute budú mať šancu sa rozvinúť.  Hrozienka dodajú jedlu sladkosť, takzvaný „kráľovský zamatový finiš. “ Môžeme podľa chuti dosoliť alebo osladiť medom, prípadne hnedým cukrom. Ak necháme omáčku niekoľko minút před podávaním odstáť, bude výraznejšia.

Podávame s ryžou (doporučujem variť s klinečkmi). Na tanieri ozdobíme čerstvou koriandrovou vňaťou a kešu orechmi, prípadne i osmaženou cibuľkou.  Kto nemá rád ostré jedlá, vynechá chilli, zázvor je dosť pikantný a jednu dodá patričnú ostrosť.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.