logo

Pečená brokolica s hummusom

Lahodne pikantná brokolica s hummusom. Zaujímavá aj pre vegetariánov...

Suroviny
čerstvá brokolica
červená chilli paprička
olivový olej
soľ, čierne korenie
cícer v konzerve
tahini cca 2 pl
strúčik cesnaku
citrónová šťava

Na ozdobu:
olivy (ideálne Kalamata)
červená cibuľka
jahody/cherry paradajky
červená quinoa
čerstvé mätové listy

Cícer z konzervy dáme odkvapkať, potom ho dáme do mixéra spolu s tahini a prelisovaným cesnakom, soľou a citrónovou šťavou. Mixujeme do hladka.  
Pripravíme si do sáčku zmes z olivového oleja, soli, čierneho korenia a na drobno nakrájanej červenej chilli papričky. Brokolicu rozdelíme na floretky, ktoré vložíme do sáčku s pripravenou zmesou a dôkladne ich obalíme. Po obalení dáme na pekáč a pečieme v trúbe vyhriatej na 180 st cca 15 – 20 minút. Podávame s hummusom.

Hummus vyzerá veľmi efektne, ak sa ozdobí olivami, na drobno nakrájanou červenou cibuľkou, jahodami alebo mini paradajkami, mätovými lístkami a nasucho opraženou červenou quinoou. Možete si odložiť stranou pár guľôčiek cíceru, nasucho ho opražiť a pridať k hummusu ako ďalšiu dekoráciu.

 

Nutričné poznámky

Hummus -  je pôvodné jedlo stredného východu. Hlavnou surovinou je cícer a pasta tahini.

Brokolica - obsahuje betakarotén, vitamín C, E, A, K, vitamíny skupiny B, hlavne B1, B2 a kyselinu listovú. Z minerálnych látok je bohatá na vápnik, draslík, horčík, železo, selén, síru, fosfor.
Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a sulforafan, ktorý je známy protirakovinovými účinkami. Zaujímavá je aj jeho antibakteriálna aktivita proti Helicobacter pylori.

Chilli papričky - jedná sa o odrodu papriky ročnej. Obsahujú kapsaicín zodpovedný za typickú pikantnú chuť. V kuchyni sa používajú čerstvé, alebo sušené. Sú nepostrádateľné v mexickej aj ázijskej kuchyni. U nás sú tiež veľmi obľúbené.

Cícer - je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka. Vyznačuje sa nízkou hodnotu glykemického indexu.
Podobne ako ostatné strukoviny je zdrojom antinutričných látok. Odporúčam ho preto pred prípravou dlhšiu dobu namáčať. Vodu je potrebné po namáčaní vymeniť (neplatí to pri použití cíceru z konzervy).

Quinoa – je bezlepková obilovina s bohatým zastúpením bielkovín a nízkym glykemickým indexom. Je vhodná pre bezlepkovú a redukčnú diétu. Odporúča sa aj v prípade diabetu. Zrná quinoi sú zdrojom draslíka, vápnika a horčíka. Tieto minerály významne ovplyvňujú správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

 

Literatúra

Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Nakladatelství Karolinum. 2016. ISBN 978-80-146-2084-8.                                                                                              

 

 

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.