logo

Hráškovo-mätové rizoto s krevetami

Lahodné rizoto s krevetami, alebo rybou. Vyberte si podľa chuti...

Suroviny
ryža na rizoto (Arborio, Carnaroli)
zelený hrášok mrazený i čerstvý
cesnak
šalotka
zeleninový vývar
biele víno
tymián
lístky čerstvej mäty
lístky čerstvej bazalky
olivový olej
maslo
soľ, čierne korenie
parmezán
kráľovské krevety (môže byť aj ryba s kožou)

Postup prípravy
Pripravíme klasické talianske rizoto: najprv si pripravíme zeleninový vývar, budeme ho potrebovať na varenie rizota. Rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, pomaly miešame do zmäknutia, nesmie zhnednúť. K šalotke pridáme tymián, cesnak. Prisypeme ryžu a za stálého miešania ju niekoľko minút pražíme, aby sa zrniečka rovnomerne obalili a zatiahli. Zalejeme vínom (cca 1 dcl) a miešame, až sa víno vyparí. Potom pravidelne pridávame po naberačke zeleninového vývaru, stále miešame, až sa vývar absorbuje do ryže. Toto opakujeme, až je ryža „al dente.“ Do ryže pridáme lyžicu masla a nastrúhaný parmezán.
Mrazený hrášok rýchlo povaríme vo vývare alebo v osolenej vode (menej jako minútu), ihneď ho dáme do mixéra spolu s trochou vývaru,  čerstvou mätou, bazalkou a lyžicou olivového oleja. Vymixujeme do hladka. Zmes pridáme do rizota, spolu s čerstvým hráškom.

Servírujeme s krevetami alebo s rybou (postup prípravy ryby s kožou nájdete v recepte „ pstruh so zemiakovo karotkovým pyré“

Príprava kreviet:
Zohrejeme maslo, pridáme cesnak a tymián, pomaly prehrievame. Do cesnakového masla pridáme krevety (je na vás, či upřednostňujete lúpané alebo nelúpané krevety, každopádne počítajte s tým, že s nelúpanými krevetami budete na tanieri trošku bojovať). Z každej strany opekáme cca 2-3 minúty. Servírujeme s rizotom, na tanieri dochutíme čiernym korením a parmezánom.


Autor receptu a foto: Biľová Danka

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. Špecializujeme sa na poradenstvo v oblasti výživy a genetickej diagnostiky. Konzultácie poskytujeme na základe objednávok, preto nás prosím pred plánovaným príchodom kontaktujte vopred.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.