logo

Trápi vás osteoporóza? Ako jej predchádzať?

Osteoporózou nazývame ochorenie ktoré sa vyznačuje znížením kostnej denzity. To znamená, že sa zmenšuje hustota kostnej hmoty.

Osteoporóza

Čo je to osteoporóza?

Osteoporózou nazývame ochorenie ktoré sa vyznačuje znížením kostnej denzity. To znamená, že sa zmenšuje hustota kostnej hmoty. Osteoporózu delíme na primárnu a sekundárnu.

Primárna osteoporóza typu 1 (postmenopauzálna osteoporóza) vzniká v dôsledku menopauzy a súvisí so zníženou hladinou estrogénov. Primárna osteoporóza typu 2 (senilná osteoporóza) je pozorovaná u ľudí vo veku nad 70 rokov a postihuje dvakrát častejšie ženy.

Sekundárna osteoporóza vzniká v dôsledku iných ochorení. Najčastejšou príčinou sú endokrinologické ochorenia (hyperparatyreóza, hypertyreóza), genetické príčiny, ochorenia pečene, onkologické ochorenia atď.


V čom spočíva prevencia osteoporózy?

Dostatočný príjem vitamínov, minerálov a vhodný pohyb tvoria základ pre nefarmakologickú terapiu ochorenia. Doprajte si dostatočne dlhý pobyt v prírode, uprednostňujte prechádzky, užívajte si slniečko v primeranom množstve. Vyhýbajte sa intenzívnemu opaľovaniu v poludňajších hodinách.

Udržujte si svoju telesnú hmotnosť na úrovni BMI v rozmedzí 18,5 – 24,9. Má to význam v prevencií mnohých predovšetkým tzv. civilizačných ochorení.

Nezabúdajte na dostatočný príjem vápnika. Doporučená denná dávka je 800 mg. Vápnik je základom pevných kostí a zubov. Je tiež spolu s horčíkom zodpovedný za správnu nervovo svalovú koordináciu. Ideálny je dostatočný príjem vápnika formou vhodnej stravy. Z rastlinných zdrojov je ako zdroj vápnika vhodný hlavne mak, mandle, kešu a figy. Zo živočíšnych produktov je to mlieko a mliečne výrobky. Odporúčané sú aj kvalitné výživové doplnky ideálne také, ktoré obsahujú jeho organickú formu. Sú lepšie využiteľné organizmom ako jeho anorganické soli.

V súvislosti s osteoporózou je veľmi dôležité aj dostatočné množstvo vitamínu D a jeho metabolitov, ktoré zvyšujú črevnú resorbciu vápnika. Doporučený denný príjem vitamínu D je 200 - 400 IU (5 -10 μg). Vitamín D sa vyskytuje v dvoch formách a to ako ergokalciferol – D2, rastlinného pôvodu a cholekalciferol - D3, živočíšneho pôvodu. Sú biologicky neaktívne a k ich aktivácii sú potrebné ďalšie metabolické procesy. Pôsobením slnečného žiarenia na ľudskú pokožku vzniká vitamín D3. Takto získavame až 80 % potrebného množstva vitamínu. Zvyšok dennej potreby získavame zo stravy. Medzi potraviny bohaté na vitamín D patrí rybí tuk, pečeň, mliečne produkty, vajcia. Vitamín D sa podieľa na udržiavaní vhodného pomeru vápnika a fosforu v organizme. Pri predávkovaní výživovými doplnkami hrozí hypervitaminóza vedúca k hyperkalcémii a následne ku kalcifikácii mäkkých tkanív.


V prevencii osteoporózy sa odporúča aj CLA (konjugovaná kyselina linolová), ktorá zvyšuje mineralizáciu kostného tkaniva. Nájdeme ju napríklad v hovädzom mäse (hovädzie zadné), maslo, syry, ale tiež aj vo forme výživových doplnkov.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.