logo

Jujuba v bylinkárstve aj v kuchyni

Plody a semená jujuby sú súčasťou mnohých bylinných receptúr tradičnej čínskej medicíny. Plody sú známe aj v gastronómii pod názvom „čínske, alebo červené ďatle“.

Jujuba

Jujuba čínska je opadavý strom pochádzajúci zo subtropických oblastí Činy. Plody sú kôstkovice s dužinou sladkastej chuti.

V tradičnej čínskej medicíne sa používajú plody (Da Zao) a semená (Zao He). Okrem jujuby čínskej sa vo fytoterapii využívajú aj semená jujuby tŕnistej (Suan Zao Ren).

Podľa učenia tradičnej čínskej medicíny plody jujuby  „dopĺňajú Qi, slezinu a žalúdok“. V zmesiach pôsobia harmonizačne.

Semená jujuby čínskej majú tropizmus k dráhe srdca a pečene. Semená jujuby tŕnistej „vyživujú srdce, ukľudňujú ducha a sťahujú potenie“.

Plody aj semená jujuby sú súčasťou množstva tradičných bylinných receptúr. Medzi najznámejšie patria Suan Zao Ren Tang, Gan Mai Da Zao Tang, Tian Wan Bu Xin Tang, Bu Zhong Ji Qi Tang atď.

Z pohľadu súčasných poznatkov môžeme povedať, že plody majú tonifikačné účinky. Odporúčajú sa pri vyčerpaní, únave, nespavosti. Hovorí sa o nich, že spomaľujú stárnutie.

Semená sa odporúčajú pri slabosti, nespavosti, hypertenzii a nadmernom potení.

Plody jujuby čínskej sa často používajú v gastronómii. Chutné a výživné sú vo forme čerstvých, alebo sušených plodov. Známe sú tiež pod názvom „čínske, alebo červené ďatle“. Pripravujú sa z nich džemy, kompóty, sirupy, nápoje, alebo sa konzumujú v podobe kandizovaného ovocia.

Poradenské centrum Genovital s.r.o. nájdete na Kúpeľnej 6 v Prešove. V prípade otázok môžete využiť našu ONLINE PORADŇU.

Literatúra:

prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu (j-z) 2.díl. Nakladatelství Start Benešov / rok 2010 / ISBN: 978-80-86231-52-5.


Súvisiace produkty

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.