logo

Tradičná čínska medicína

Podpora a harmonizácia organizmu prostredníctvom metód tradičnej čínskej medicíny-fytoterapia a čínska ušná akupresúra.
Poradenstvo poskytujeme na základe vzdelania v odbore TRADIČNÁ ČÍNSKA MEDICÍNA v trvaní 4,5 roka ukončeného záverečnou skúškou na TCM Inštitúte v Prahe.

Tradičná čínska medicína

SLUŽBY

 

Vstupný pohovor a diagnostika

Vstupná diagnostika je vedená formou otázok so zameraním na zistenie príčiny zdravotných problémov. Dĺžka vstupného pohovoru je približne 1 hodina. Súčasťou vstupného pohovoru je aj diagnostika z jazyka a pulzu.

Na základe získaných údajov je navrhnutá vhodná terapia formou bylinných prípravkov a v prípade záujmu aj formou ušnej akupresúry.

 

Fytoterapia 

Fytoterapia je základnou súčasťou terapeutických postupov tradičnej čínskej medicíny. Fytoterapia využíva biologicky aktívne látky obsiahnuté v rôznych častiach rastlín (listy, stonky, kvety, korene). Prírodné látky sú často k ľudskému telu šetrnejšie a tým dokážu jemne pomôcť doladiť a podporiť celkové zdravie a pohodu.

Poznáme mnoho rôznych foriem bylinných prípravkov, dôležitý je ale vždy individuálny prístup.

V rámci služieb v oblasti fytoterapie ponúkame široký výber bylinných produktov vo forme guličiek (wan), tabliet (pian) a medicinálnych húb vo forme extraktov. Hubové extrakty sú dostupné samostatne alebo v kombináciách rôznych druhov húb a byliniek.

Zároveň ponúkame možnosť INDIVIDUÁLNYCH BYLINNÝCH RECEPTÚR. Návrh bylinnej zmesi pre podporu vášho organizmu je odporúčaný na základe podrobnej vstupnej diagnostiky.

Používame overené byliny a bylinné produkty od TCM Bohemia a MycoMedica. Produkty sú vysokej kvality a sú testovaná v certifikovaných európskych laboratóriách.

 

Čínska ušná akupresúra/akupunktúra

Čínska ušná akupunktúra, alebo akupresúra je zameraná na stimuláciu určitých špecifických bodov na uchu. Je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny a používa sa už tisíce rokov v terapii rôznych zdravotných problémov.

Stimulácia špecifických bodov na uchu môže pomôcť podporiť liečbu a prispieť tak  k celkovej harmonizácii organizmu.

Princíp čínskej ušnej akupunktúry spočíva v stimulácii špecifických bodov na uchu pomocou malých ušných ihličiek. Využíva nervové spojenia k ovplyvneniu regulačných procesov v organizme zámernou a cielene vytváranou vzruchovou aktivitou. Nepatrným podnetom je niekedy možné vyvolať kladnú odozvu organizmu v priebehu niekoľkých minút. Nie je to však pravidlo a častokrát je možné pocítiť efekt terapie až po opakovaných stimuláciách v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

Okrem vpichovania ihiel je možné použiť aj neinvazívne formy stimulácie ušných akupunktúrnych bodov. Jednou z nich je ušná akupresúra ktorá je založená na stimulácii špecifických bodov pomocou semienok vaccarie, alebo magnetov.

Čínska ušná akupunktúra sa tradične používa v podpornej terapii rôznych zdravotných problémov vrátane terapie bolesti, stresu, úzkosti, závislostí (alkohol, fajčenie), tráviacich problémov. Používa sa tiež na podporu chudnutia, zlepšenie kvality spánku a zlepšenie celkovej pohody. Výskumy potvrdzujú že ušná akupunktúra/akupresúra je účinná pri znižovaní symptómov úzkosti u pacientov podstupujúcich zubné zákroky.

Čínska ušná akupunktúra je všeobecne považovaná za bezpečnú metódu. Ako pri každej forme akupunktúry však existuje malé riziko infekcie alebo krvácania v mieste vpichu ihly. Aj toto riziko vylučuje metóda neinvazívnej ušnej akupresúry.

 

Poradenstvo je poskytované na základe vzdelania v odbore TRADIČNÁ ČÍNSKA MEDICÍNA

RNDr. Judita Vašková

Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach (1987-1992)
Rigorózna skúška - Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach (2010)

TCM Inštitút v Prahe - štúdium tradičnej čínskej medicíny (2017-2022)
Škola TCM Lóngmen Hradec Králove - Čínska ušná akupunktúra I. a II. (2023)
TCM Inštitút v Prahe - Medzinárodní klasifikace nemocí - postgraduál (2023)

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.